30 mei 2013

ANBO hoopt op duidelijke regels AOW

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat uitzoeken wanneer ouderen samenwonen. Dat is vandaag bekend gemaakt na een overleg met Kamerleden. ANBO hoopt dat de staatssecretaris nu eindelijk met strakke en duidelijke regels komt voor AOW en samenwonen. En ziet het als een succes van haar petitie.

Petitie

ANBO overhandigde dinsdag 28 mei een petitie hierover aan de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken, die door ruim 6.000 senioren is ondertekend. Volgens ANBO zijn de voorwaarden in de wet zijn zo onduidelijk dat mensen niet weten waar zij aan toe zijn. Dat kan ertoe leiden dat senioren die niet bij elkaar wonen zonder dat zij het zelf beseffen toch samenwonen in de zin van de AOW. En dan gaat het niet alleen over lat- en liefdesrelaties, maar ook over vrienden, kennissen, buurtgenoten die voor elkaar willen zorgen of samen willen optrekken. Veel AOW’ers zijn hier onzeker over en weten niet waar de grens ligt.

Zomerreces

Klijnsma gaf vandaag toe dat de regels mogelijk “niet voldoende helder zijn”. En zegde toe zich er voor het zomerreces in te gaan verdiepen. ANBO-directeur Liane den Haan vindt het “hoog tijd én noodzakelijk dat de regels over samenwonen duidelijk moeten zijn. Voor alle betrokkenen, senioren én de Sociale Verzekeringsbank. En dat is volgens ANBO niet moeilijk; de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie moeten leidend zijn. Twee meerderjarigen die op één adres staan ingeschreven, wonen samen, behalve bij een zorg- en commerciële relatie. In alle andere gevallen is dan geen sprake van samenwonen. Bij dergelijke objectieve criteria kan de SVB het vele gemeenschapsgeld dat huisbezoeken en onderzoeken kosten eindelijk aan bestrijding van echte fraude besteden.”

Naar overzicht