28 november 2018

ANBO en VVD pleiten voor 'doorstartbaan'

Geef werknemers de mogelijkheid tot een doorstartbaan: een driejarig contract met extra focus op scholing en een snellere groei. De werknemer verdient het eerste jaar 80 procent van het marktsalaris, aangevuld met extra scholing en groeit in jaar twee en drie door naar een volwaardig loon. Dat bepleiten VVD en ANBO tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ANBO en VVD willen de discussie over vast/flex doorbreken en meer vastigheid creëren voor mensen die (langdurig) werkzoekend zijn.

Kennis en ervaring

“We zien dat vooral oudere werkzoekenden moeilijk aan een langdurige aanstelling komen. Ze hoppen van half jaar naar half jaar, waardoor ze zich niet kunnen ontwikkelen en altijd hun ogen open moeten houden voor hun volgende baan. Daar wordt niemand beter van”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. “Ouderen hebben ontzettend veel kennis en ervaring, die we hard nodig hebben op onze groeiende arbeidsmarkt. Maar we merken dat het juist voor hen lastiger is om aan een baan te komen. Zonde. Daarom moeten we creatiever zijn om hen te helpen. Dat kan door het aanbieden van langjarig tijdelijke contracten met extra scholing voor ouderen,” vult VVD-Kamerlid Dennis Wiersma aan.

Voor werknemers én werkgevers

VVD en ANBO maken zich vooral druk om de positie van oudere werknemers. Hoewel het werkloosheidspercentage relatief sterk daalt bij 45-plussers, zijn nog altijd 134.000 45-plussers werkzoekend, op een totaal aantal werkzoekenden van 337.000. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze maand op basis van de nieuwste cijfers. Ook zijn 45-plussers relatief lang werkzoekend. Op basis van meerjarig onderzoek concludeerde de Utrechtse hoogleraar arbeidsmarkt Joop Schippers bovendien dat leeftijd nog altijd een doorslaggevende factor is in afwijzingen op sollicitaties. “Als iemand zich nog vol enthousiasme enkele jaren kan en wil inzetten, biedt zo’n tijdelijk meerjarig contract uitkomst. Voor werknemers én werkgevers”, zo zegt Wiersma.

Doorstartbaan ook voor loopbaanwissel

ANBO en VVD willen overigens niet alleen dat werkzoekenden gebruik kunnen maken van de doorstartbaan, ook werknemers met een (te) zwaar beroep of een beroep met weinig toekomstperspectief moeten via deze mogelijkheid kunnen ‘doorstarten’. “We werken langer door, en gezond en gemotiveerd je pensioen halen lukt niet iedereen. Tussentijds van loopbaan wisselen is de toekomst, en deze doorstartbaan geeft daar alvast aanzet toe”, aldus Den Haan.

Wiersma pleit vandaag tijdens het debat voor een centrale afspraak. De aan de branche gekoppelde opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O) kunnen helpen in de uitvoering.

Brief aan de Kamer

ANBO schreef eerder een brief aan de Kamer.

Lees de brief

Iemand wil de hand schudden voor een sollicitatiegesprek
Inkomen