17 november 2017

ANBO en Netwerk 100 geven tips over veiligheid online

Weet u hoe u kunt voorkomen dat uw digitale medische gegevens gaan 'zwerven'? Netwerk 100, een samenwerkingsverband tussen zorgprofessionals en senioren, geeft tips in ANBO Magazine. Netwerk 100 is in 2008 opgezet door klinisch geriater Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc, in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg in Nijmegen en omstreken.

Privacy is een belangrijk onderwerp waar veel aandacht aan wordt besteed. Want wat gebeurt er als medische gegevens terechtkomen bij ambtenaren zonder dat u dat weet of wilt? Of bij verzekeraars? De angst bestaat dat digitale informatie makkelijker kan gaan 'zwerven' dan een papieren dossier in een afgesloten kast. Eén klik en gegevens kunnen een eigen leven gaan leiden.

Veiligheid medische gegevens

Uit onderzoek over privacy onder ruim 6600 patiënten komt naar voren dat zij zich zorgen maken over de veiligheid van hun medische gegevens. Meer dan de helft (54 procent) denkt dat die bij de zorgverzekeraar niet veilig zijn. Bijna evenveel mensen (53 procent) vrezen dat de gemeente niet zorgvuldig omgaat met hun gegevens. En bijna vier op de tien mensen (39 procent) denken dat het ziekenhuis en de apotheek (37 procent) niet zorgvuldig genoeg zijn.

Negen richtlijnen

In samenwerking met Netwerk 100 heeft communicatieadviseur José van
Berkum een lijst gemaakt met negen richtlijnen die houvast bieden. Voor juridische deskundigheid zorgde de ZZG zorggroep. Het resultaat is een A4'tje dat u naast
de computer kunt leggen om even snel iets op te zoeken:

Naar overzicht
Gezondheid