19 november 2019

ANBO denkt mee over rapport derde levensfase

Vroeger was je kind, volwassen of oud. Doordat we langer leven en veel mensen tot op hoge leeftijd actief en gezond zijn, is er een extra fase bijgekomen: de derde levensfase. In januari 2020 brengt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een rapport uit over deze derde levensfase. ANBO heeft input geleverd voor dit rapport.

Ouderen zijn van grote waarde

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Beleidsmakers en politici hebben het vooral over ouderen die zorg nodig hebben en geld kosten en veel minder over deze groep vitale ouderen. Terwijl veel (jongere) ouderen nog vitaal zijn en veel voor de samenleving kunnen betekenen: als mantelzorger, in een bestuursfunctie en/of als vrijwilliger. Wij vinden dat er een veel positiever beeld moet ontstaan over ouderen en hun waarde voor onze samenleving. Goed dat de RVS in haar rapport aandacht vraagt voor deze groep.”

Goede faciliteiten nodig

ANBO heeft daarom input gegeven voor het RVS-rapport dat in januari 2020 verschijnt. Wij hebben daarbij aangegeven dat deze vitale ouderen veel te bieden hebben, maar dat we er dan wel voor moeten zorgen dat zij gefaciliteerd worden om optimaal te functioneren. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe woonvormen en de mogelijkheid om (betaald) door te blijven werken.

Liane den Haan: “Het is goed om aan jongere generaties te laten zien dat je er als oudere toe doet en van betekenis kunt zijn voor de samenleving. Zo kunnen we het stokje doorgeven en in de toekomst als individu en samenleving nog meer halen uit de derde levensfase.”

Ouderen schommel
Gezondheid