12 september 2020

ANBO blij met impuls Rijksoverheid voor de woningmarkt

Vandaag werd bekend dat de Rijksoverheid zich weer gaat bemoeien met de ruimtelijke ordening. Doordat de overheid bouwlocaties kan toewijzen, krijgt de woningmarkt een impuls. Goed nieuws, vindt ANBO, want er moeten dringend meer seniorenwoningen worden gebouwd.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO is blij met deze stap van de Rijksoverheid: “Wij pleiten er al heel lang voor dat de Rijksoverheid ingrijpt in de woningmarkt. De woningnood is hoog, de prijzen rijzen de pan uit en het is met name voor starters en ouderen bijna onmogelijk om een geschikte woning te vinden. Dat zorgt ervoor dat ouderen te lang in ongeschikte woningen blijven wonen en daardoor vaak meer zorg en ondersteuning nodig hebben.”

De woningmarkt zit op slot

“Als ouderen kunnen verhuizen naar een geschikte seniorenwoning, komt hun huidige woning vrij voor starters of jonge gezinnen. En dan ontstaat doorstroming op de woningmarkt, die nu helemaal op slot zit. We hebben dit al heel vaak aangekaart, maar ondanks alle signalen wordt er door gemeenten veel te weinig gedaan om het probleem op te lossen. Goed dus dat het Rijk nu inspringt.”

De NOS berichtte vandaag dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken binnenkort met een Nationale Omgevingsvisie komt. In dit plan komt te staan dat er tot 2030 een miljoen woningen worden gebouwd. Ook gaan er stemmen op om het Ministerie van Volkshuisvesting te laten terugkeren met een coördinerend minister van Ruimtelijke Ordening.

Goed ouder worden begint bij goed wonen

ANBO is hier een groot voorstander van. Liane den Haan: “Goed ouder worden begint wat ons betreft bij goed wonen. Dat is een primaire voorwaarde voor welbevinden. Ik ben dan ook blij dat er eindelijk schot in de zaak komt en het Rijk haar verantwoordelijkheid neemt. We hopen dat het kabinet de plannen van minister Ollongren nog voor het eind van het jaar in gang zet, zodat een nieuw kabinet er mee aan de slag kan gaan en we snel resultaten zien.”

Lees ook: 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Naar overzicht
ANBO bouwplaats
Wonen