11 september 2020

ANBO bij Radar: pas iemand uit verpleeghuis halen als zorg is geregeld

Deze week besteedde het consumentenprogramma Radar aandacht aan de vraag of het verstandig is om een naaste uit het verpleeghuis te halen en in huis te nemen. Iets wat in de coronacrisis door sommige mensen werd overwogen. ANBO geeft bij Radar advies.

Verslaggever Fons Hendriks ging voor de Radar-uitzending op bezoek bij een mevrouw die haar 97-jarige moeder in de coronacrisis uit het verpleeghuis haalde en in huis heeft genomen. Toen mevrouw eenmaal bij haar dochter woonde, bleek dat ze niet de zorg kon krijgen die ze nodig heeft. Een groot probleem.

Voorkom nare situaties

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij zijn de afgelopen maanden een paar keer gebeld door mensen die overwogen om hun partner, vader of moeder weer in huis te nemen. Ons advies is om van tevoren goed te informeren hoe je thuis het zorgnetwerk kunt inrichten. Iemand woont in een verpleeghuis omdat hij of zij hele zware zorg nodig heeft. Kan je die zorg thuis wel bieden? En welke ondersteuning heb je daarbij nodig? Is dat te organiseren? Door vooraf de zorg te regelen, voorkom je nare situaties. Situaties zoals in Radar te zien waren.”

Huisarts biedt geen specialistische zorg

In Radar werd de vraag gesteld waarom deze oude mevrouw door de huisartsen is geweigerd. Liane den Haan: “Kwetsbare ouderen hebben specialistische zorg nodig. Huisartsen kunnen deze zorg simpelweg niet verlenen. Ik denk dat het goed is dat een arts zijn verantwoordelijkheid neemt en zegt hier niet toe in staat te zijn. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat mensen vooraf na gaan of de zorg te regelen is. En wie dat dan kan doen.'

 

Click outside of the modal to close it

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Naar overzicht
Radar over iemand uit verpleeghuis in huis nemen
Gezondheid