ANBO bij Nieuwsuur: servicebalies banken moeten blijven
Miljoenen mensen niet digitaal vaardig
Sinds begin 2015 is het aantal bankfilialen met een kwart afgenomen. In januari 2015 hadden banken in Nederland nog 1832 vestigingen, nu zijn dat er nog 1380. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Locatus.
Ondertussen neemt het aantal geldautomaten ook af. En vandaag maakte de ING bekend 150 van de 380 servicebalies in winkels als Bruna en Primera te sluiten. De redenen: het gebruik van contant geld daalt snel, mensen regelen steeds meer bankzaken online en plof- en ramkraken maken automaten duur en risicovol.
ANBO maakt zich zorgen over het gestaag verdwijnen van banken uit het straatbeeld. Rond de 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met computers, meer dan een miljoen Nederlanders hebben nog nooit internet gebruikt. "Dat zijn niet alleen ouderen maar ook gehandicapten en laaggeletterden", aldus Liane den Haan.
Begeleiding nodig
De ING zegt dat dertig procent van de 66-plussers niet digitaal bankiert. De bank wil workshops houden om mensen digitaal vaardiger te maken. De ANBO betwijfelt of dat voldoende zal zijn. "Het is bij veel mensen niet zo dat als ze een keer les hebben gehad, ze het snappen. Het moet regelmatig herhaald worden en het is belangrijk dat het één op één gebeurt, en niet in een vol klaslokaal. Uiteraard zijn wij niet tegen digitalisering, maar we willen dat iedereen in dit proces goed wordt begeleid."
ANBO vreest ook dat als bankfilialen en servicepunten verdwijnen, ouderen niet meer in de buurt met hun bankzaken terecht kunnen en afhankelijk worden van anderen om hun financiën te regelen. Dat maakt ze vatbaarder voor financieel misbruik.
Maatschappelijke rol
We willen dan ook dat banken hun maatschappelijke rol pakken. Het moet mogelijk blijven om contant te betalen en servicepunten moeten blijven bestaan.
Bekijk hier het gesprek met Liane den Haan van ANBO in Nieuwsuur
