06 mei 2020

ANBO: belangrijk om voorzichtig te kijken naar bezoekmogelijkheden verpleeghuizen

Vanavond maakte het kabinet in de persconferentie bekend dat er in de 25 GGD-regio's een pilot start met een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. ANBO is blij dat op die manier goed en zorgvuldig wordt gekeken op welke manier bezoek in het verpleeghuis weer mogelijk is. Daarbij is het cruciaal dat de meest kwetsbare ouderen niet besmet kunnen worden met het coronavirus.

Eerste stap, nog geen knuffel of kus

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We zijn blij dat we op 25 verpleeghuislocaties gaan zien én ervaren wat er qua bezoek mogelijk is en hoe we dat het beste kunnen organiseren. Door dit voorzichtig te gaan proberen kunnen we ook kijken op welke manier we het risico op besmetting zo klein mogelijk kunnen houden. Want natuurlijk wil iedereen graag weer echt op bezoek bij een geliefde in het verpleeghuis. Er zal echter nog steeds rekening moeten worden gehouden met de RIVM-maatregelen. Bezoekers zullen dus op 1,5 meter afstand van bewoners van het verpleeghuis moeten blijven. En een knuffel of kus zit er helaas nog steeds niet in.”

Beschermingsmiddelen nodig

“ANBO was al van mening dat zorgpersoneel preventief beschermingsmateriaal moet dragen,” aldus Liane den Haan. “Wij vinden het dus ook belangrijk dat bezoek op zijn minst mondkapjes dragen. Want moeten voorzichtig blijven met de gezondheid van kwetsbare ouderen en die van het zorgpersoneel.”

Ook bij andere verpleeghuizen bezoekmogelijkheden

Liane den Haan: “Wij hebben een speciale telefoonlijn en horen elke dag hoe verdrietig mensen zijn dat ze al weken niet op bezoek kunnen bij hun vader, moeder of partner in het verpleeghuis. Gelukkig bieden steeds meer verpleeghuizen alternatieve bezoekmogelijkheden:  in een aparte ruimte met een tussenraam kunnen familie en verpleeghuisbewoners elkaar toch zien en spreken. We hopen dat deze verpleeghuizen dit blijven doen en het andere verpleeghuizen inspireert om dit ook gaan organiseren.”

Bekijk hier de alternatieve bezoekmogelijkheden bij verpleeghuizen:

Alternatieve bezoekmogelijkheid verpleeghuis
Gezondheid