6 juli 2021

ANBO: banken verdienen flink aan klant die cash betaalt

Banken brengen te veel kosten in rekening voor het betalen met contant geld, blijkt uit onderzoek. ANBO vindt dan ook dat het betalen voor het opnemen van contant geld per direct moet worden afgeschaft. Er wordt nu geld verdiend over de ruggen van mensen die afhankelijk zijn van contant geld.

Adviesbureau McKinsey heeft in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoek gedaan naar de toekomst van contant geld. Daaruit blijkt dat banken de kosten voor het opnemen van geld uit de geldautomaat veel te hoog inschatten. Die kostenraming is gebaseerd op gemiddeld 36 opnames per klant per jaar, terwijl dat er in de praktijk maar 9 zijn. Dat is 75% minder.

Dubbel profiteren

De grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank zeggen dat de hogere tarieven nodig zijn om de kosten te dekken voor het gebruik van contant geld. De kosten per transactie lopen op, doordat steeds minder mensen cash gebruiken. Dat klopt, maar tegelijkertijd zijn de totale kosten voor cashopnames de laatste jaren juist flink gedaald.

Bovendien verdienen banken meer aan pinbetalingen: voor elke transactie krijgen banken een paar cent, terwijl ze geen extra kosten hebben bij een toenemend aantal pinbetalingen. Zo profiteren banken dus dubbel van hun beleid om betalen met cash te ontmoedigen.

Onacceptabel en onnodig

ANBO vindt, samen met andere maatschappelijke organisaties, dat de kosten voor het opnemen van geld meer dan voldoende worden gedekt door de tarieven die mensen betalen voor hun betaalpakket. Extra kosten in rekening brengen bij de geldautomaat, zoals ABN AMRO en de Rabobank doen, is volgens ANBO onacceptabel en onnodig.

Een grote groep mensen is afhankelijk van contant geld. Het gaat nu in totaal om zo’n 1,5 miljoen mensen. Dat zijn ouderen, mensen met een beperking, mensen die niet of onvoldoende digitaal vaardig zijn en mensen in de schuldhulpverlening.

Diskwalificatie

In het rapport wordt gesteld dat er ook voor deze groep een moment komt, waarop digitale betaalmiddelen aantrekkelijker of gebruiksvriendelijker worden dan contant geld. ANBO vindt dit een rechtstreekse diskwalificatie van mensen die zo’n overstap eenvoudigweg nooit zullen kunnen maken.

Het is voor deze groep van groot belang dat geen enkele belemmering wordt opgeworpen bij het opnemen van contant geld, zoals het in rekening brengen van extra kosten. Zolang er geen goed alternatief is voor cash, moet contant geld overal geaccepteerd worden als wettig betaalmiddel. ANBO is blij dat minister Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer het belang van contant geld onderschrijft.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

anbo-inkomen-38_0.jpg