17 maart 2015

ANBO: Aftrek zorgkosten loont

Veel zorgkosten die de zorgverzekeraar niet vergoed zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Maar niet alleen medische kosten. Ook kosten die niet een direct medisch karakter hebben. Zoals het bezoek aan de partner die langere tijd is opgenomen in een instelling die op meer dan 10 kilometer afstand ligt. Vergeet niet dat zorgkosten soms verhoogd mogen worden tot wel 113 procent, afhankelijk van de leeftijd en drempelinkomen. En dat kan behoorlijk aantikken. Vooral huishoudens met een jaarinkomen tot € 33.500 kunnen er hun voordeel mee doen. Want zij zitten al snel boven de inkomensafhankelijke drempel die de Belastingdienst hanteert voor aftrek zorgkosten. 

Ook voor andere huisbewoners

Voor het bezoek aan de partner kan €0,19 per kilometer worden opgevoerd. Reist u per taxi of openbaar vervoer, dan zijn de werkelijke kosten aftrekbaar. Dit geldt ook voor het bezoeken van een huisarts, fysiotherapeut, tandarts of ziekenhuis. Ook medicijnen, fysiotherapie, steunzolen, kunstgebitten, bruggen of kronen mogen afgetrokken worden van de belasting. Extra uitgaven voor beddengoed en kleding bij langdurige ziekte -ook het wassen daarvan- zijn onder voorwaarden aftrekbaar met een bedrag van € 310 tot maximaal € 775.  Zorgkosten zijn niet alleen aftrekbaar bij uzelf, partner en kinderen, maar ook voor eventuele andere huisbewoners. Dat kan een broer of zus zijn, zorgafhankelijke ouders of de kinderen van de partner.

Meer tijd voor aangifte

Dit jaar kunnen mensen één maand langer belastingaangifte doen; dus tot 1 mei. Wilt u voor 1 juli al uitsluitsel van de Belastingdienst krijgen, dan dient u de aangifte voor 15 april in te leveren.

Belastingservice

Op de website van ANBO (www.anbo.nl) is onder Belastingen een actueel overzicht te vinden van de aftrekbare zorgkosten. De ANBO-vrijwilligers van de Belastingservice zijn op de hoogte van alle mogelijkheden. Een vrijwilliger komt desgewenst langs en helpt met invullen. Alleen gemaakte onkosten, zoals reis- kopieer- en printkosten (maximaal 12,- euro) worden in rekening gebracht.

 

Een voorbeeld

Naar overzicht
Inkomen