11 oktober 2017

Analyse regeerakkoord: Vertrouwen in de toekomst?

“Soep zonder ballen”, zo reageerde ANBO-bestuurder Liane den Haan na lezing van het regeerakkoord. “We hebben ruim 200 dagen moeten wachten op een som van plussen en minnen, die uiteindelijk slecht uitpakt voor de AOW’ers, mensen met een afbetaald huis en mensen met veel zorgkosten.”

Lees de eerste reactie van ANBO: 'regeerakkoord vlees noch vis'

Lage inkomens de klos

Na lezing en analyse van het akkoord blijven we ons zorgen maken over de positie van mensen met een laag inkomen. Zij hebben onevenredig veel last van de verhoging van het lage BTW-tarief van zes naar negen procent. Voor AOW-gerechtigden en gepensioneerden pakt die verhoging bovendien slecht uit omdat hun inkomen niet meestijgt met de stijgende inflatie. 

Oók geld voor zorg thuis

Het kabinet heeft geen visie op een ouder wordende samenleving en het kapitaal dat daarmee gepaard gaat. Verder investeert het nieuwe kabinet wel in verpleeghuiszorg – 2,1 miljard – maar laat na om geld uit te trekken voor wijkverpleging en hulp thuis. “Het is goed dat er geïnvesteerd wordt in de verpleeghuiszorg. Maar er wonen 117.000 mensen in verpleeghuizen, terwijl de meeste mensen thuis oud worden. Zij hebben dáár hulp en zorg nodig. De thuiszorgbedrijven schrijven nu al twee jaar rode cijfers en de zorg en hulp voor mensen die zelfstandig thuis wonen staan onder druk. Een oplossing is om de voorgestelde 180 miljoen euro voor het manifest ‘waardig oud worden’ om te buigen naar een injectie in hulp en zorg thuis. Op die manier worden mensen daadwerkelijk ondersteund om langer zelfstandig te blijven", zo zegt Den Haan.

Lees alle analyses:

Lees het regeerakkoord

Naar overzicht
Inkomen