25 oktober 2018

Analyse Nederland: Vergrijzing is winst

"We worden ouder en we blijven langer gezond. Dat klinkt heel positief, maar als het over ouder worden gaat overheerst vaak het negatieve. Als ‘we’ het hebben over ouder worden, dan gaat het gesprek vaak over eenzaamheid, hulpbehoevendheid en afhankelijkheid. Jammer en onnodig", schrijft ANBO-bestuurder Liane den Haan in het voorwoord van de nieuwe Analyse Nederland, die met het Algemeen Dagblad is meegestuurd. "Natuurlijk gaat ouder worden niet altijd over rozen en veranderen de zorgen naarmate de tijd verstrijkt, maar ouder worden biedt ontegenzeggelijk kansen, en goed ouder worden biedt méér kansen."

Houd het leven leuk

Den Haan is kritisch op de manier waarop erover vergrijzing gepraat wordt. Daarom stelt ze: "Het is tijd voor twee zaken. Ten eerste: een goede voorbereiding. Zodat u ook later prettig woont, fit en actief blijft en vooral: een goed sociaal vangnet heeft. Zo houdt u het leven leuk. En ten tweede: ik zou graag een beetje pit in de discussie zien. Gewone mensen die opstaan en zeggen: we moeten niet meer over ‘zij’ praten, maar over ‘wij’. Want ouder worden we allemaal."

'Ik ben ook vijftigplus, hè'

Ook ANBO-ambassadeur Werk & Inkomen, trainer en oud-voetballer John de Wolf, doet in dezelfde uitgave een duit in het zakje. "Ouderen zijn niet zielig. Dat besef moet doordringen. (...) Vijftigplussers zouden niet flexibel zijn, en zwak. Onzin! Iedereen verdient een eerlijke kans, zónder vooroordelen, en op grond van wat iemand echt te bieden heeft. Ik ben ook vijftigplus hè, zeg ik vaak. Wij kunnen heel veel. We hebben levenservaring en andere belangrijke kwaliteiten zoals geduld. Tegen werkgevers wil ik zeggen: geef de vijftigplussers een kans, en ze gaan voor je door het vuur!”

Lees de hele bijlage Analyse Nederland

Oudere dame met hippe hoed en zonnebril