26 februari 2024

Alliantie wil digitale samenleving voor iedereen

De Alliantie Digitaal Samenleven wil aandacht voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben om mee te komen met de digitalisering. De organisatie doet dat met de campagne ‘Oproep aan de politiek’. ANBO-PCOB is een van de organisaties die de campagne ondersteunt.

Steeds meer handelingen gaan via internet. Voor een deel van de bevolking is dat vanzelfsprekend en eenvoudig. Maar volgens de Alliantie Digitaal Samenleven voor miljoenen Nederlanders een dagelijkse worsteling. De alliantie, een samenwerking tussen overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en ervaringsdeskundigen, heeft daarom afgelopen weekend het startschot gegeven voor de campagne om daar verandering in te brengen.

Digitale inclusie

Samen met verschillende partijen heeft de alliantie in de zomer van 2023, voorafgaand aan de verkiezingen, een eerste brief naar alle politieke partijen gestuurd om het belang van een inclusieve, digitale samenleving te benadrukken in de partijprogramma’s. Met de lancering van de campagne Oproep aan de Politiek, komt hiermee een vervolg voor brede politieke aandacht. 150 Kamerleden (waarvan 59 nieuw) worden hiermee geïnformeerd en geactiveerd om zich in te spannen voor digitale inclusie: iedereen moet mee kunnen doen. ANBO-PCOB vindt dat de samenleving moet zorgen voor toegankelijke en begrijpelijke digitale systemen voor alle inwoners. Daarnaast moeten er analoge alternatieven beschikbaar zijn en blijven voor mensen voor wie digitaal niet werkt.

Niet in de gaten

Niet alleen politici zijn volgens de alliantie belangrijk om bewust te maken van het belang van digitale inclusie. Veel Nederlanders hebben niet in de gaten hoeveel mensen problemen ervaren met de digitaliserende samenleving. Daarnaast heeft het bedrijfsleven ook een belangrijke rol in het beschikbaar maken en houden van offline informatie. De oproep is daarmee ook aan hen gericht. 

ANBO Magazine

In het nieuwe ANBO Magazine, dat op 12 maart bij leden in de brievenbus ligt, staan we uitgebreid stil bij het onderwerp digitalisering. Onder meer door middel van een uitgebreid interview met hoogleraar Alexander van Deursen over digitale inclusie en de digitale kloof. Hij wordt ook opgevoerde op de website van de Alliantie Digitaal Samenleven.

Kijk hier voor meer informatie over de campagne

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Op de hoogte van het laatste nieuws | ANBO