7 maart 2018

Alleen pinnen bij gemeenten?

Er zijn steeds meer gemeenten die je al voor een nieuw paspoort of rijbewijs alleen via de pinautomaat laten betalen. Cash betalen wordt dan niet geaccepteerd. Dat staat vandaag in De Volkskrant, maar het was al eerder onderwerp van gesprek.

Keuze

ANBO vindt het, los van de wettelijke regels hierover, voor alle overheden niet meer dan normaal dat burgers een keuze hebben om contant of met de pinpas te betalen. Vanuit het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waar ook ANBO is vertegenwoordigd, is onderzocht welke gemeenten een zogenoemd pin-only beleid voert en welke gemeenten alternatieven bieden. Uiteindelijk is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om haar leden –de gemeenten - te bewegen om tenminste één balie te hebben waar burgers contant kunnen betalen.

Iedereen moet meedoen

"De overheid, en bij uitstek gemeenten, zou het goede voorbeeld moeten geven en alle burgers in de gelegenheid stellen om zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen", vindt Liane Den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Het kan niet zo zijn dat een deel van de burgers niet geholpen kan worden omdat de gemeente keuzes maakt die niet passen bij de verantwoordelijkheid die zij zou moeten nemen." Hoewel de VNG al in december is aangeschreven door De Nederlandse Bank (DNB), is nog geen oplossing gevonden. Den Haan: "Het nemen van verantwoordelijkheid geldt evenzeer voor de VNG. Hoe moeilijk kan het zijn?"