12 november 2021

Akkoord over indexering pensioenen is volstrekt onvoldoende

Het klinkt heel mooi: vanaf januari kunnen sommige pensioenen omhoog. Na twaalf jaar stilstand komt er indexatie. Maar het is een fopspeen, want de gepensioneerde verpleegkundige, agent en leraar gaan er geen cent op vooruit. ANBO en andere ouderenorganisaties vinden het voorstel volstrekt onvoldoende.

Gisteren werd demissionair minister Wiersma het met zes partijen (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA) eens over deze indexatie voor een deel van de gepensioneerden, na een eerder voorstel van de PvdA. Pensioenfondsen die de afgelopen twaalf maanden een dekkingsgraad hadden van ten minste 105%, mogen de pensioenen vanaf januari verhogen.

Grootste fondsen niet

De vier grootste fondsen, waarbij zo’n twee derde van de ruim drie miljoen gepensioneerden is aangesloten, kunnen in dit voorstel echter níet indexeren. De beleidsdekkingsgraad van het ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT ligt onder de 105%. En het overgrote deel van de fondsen dat naar verwachting volgend jaar wél kan indexeren, kon dat al zonder deze deal.

Dat betekent dat de koopkracht van miljoenen gepensioneerden nog verder verslechtert, zeker nu de prijzen zo hard stijgen. Dat komt nog eens bovenop de ongeveer 20% die hun aanvullende pensioenen de afgelopen tien jaar al bij de inflatie zijn achtergebleven. Gepensioneerden bungelen al jaren onderaan alle koopkrachtlijstjes.

Genoeg geld in kas

ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM roepen de politiek op nu écht in actie te komen. Er is genoeg geld in kas om alle pensioenen eindelijk te verhogen.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Akkoord over indexering pensioenen is volstrekt onvoldoende