29 september 2018

Aflossingsvrij? Maar ook aflossingsblij?

Aflossingsblij. Dat is hoe de huizenbezitter met een aflossingsvrije hypotheek zou moeten voelen. Daarom start de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de campagne Aflossingsblij om mensen met een aflossingsvrije hypotheek bewust te maken van een risico dat zij lopen. "Tussen 1995 en 2012 werden in Nederland bijna uitsluitend hypotheken afgesloten waarop gedurende de looptijd niet regulier wordt afgelost. De aflossingsvrije hypotheek noemen we dat", aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Een begrip dat tot verwarring kan leiden; de hypotheek is alleen gedurende de looptijd aflossingsvrij. Bij het einde van de looptijd moet de hypotheek wel degelijk afgelost worden!"

700.000 huiseigenaren met aflossingsvrije hypotheek

ANBO deed begin dit jaar in samenwerking met Eén Vandaag een onderzoek onder senioren over hun aflossingsvrije hypotheek. Den Haan: "Uit het onderzoek bleek niet alleen dat zo’n 200.000 senioren mogelijk in de problemen kunnen komen met de aflossing, maar ook dat de meesten zich niet bewust zijn van dit risico." De Nederlandsche Bank verwacht dat tussen 2035 en 2037 een piek van 700.000 huiseigenaren te maken krijgen met deze problematiek: hun aflossingsvrije hypotheek loopt af, waardoor ze het totaal aan geleende geld in 1 keer moeten aflossen. "Dat zal dan moeten met een nieuwe hypotheek, of uit het spaargeld of zelfs door verkoop van het huis." aldus Den Haan.

Aflossingsblij

De NVB heeft de signalen opgepakt en heeft in samenwerking met verschillende organisaties, waaronder ANBO, deze campagne opgezet. "Met deze campagne maken wij mensen aan de ene kant bewust of zij straks een probleem hebben en in actie moeten komen. Aan de andere kant stellen wij ook mensen gerust omdat er in hun situatie niet zo veel aan de hand is."

Meer weten? Kijk op ANBO Raad & Daad

Kijk ook eens op www.aflossingsblij.nl o

Wonen