25 mei 2022

Advies: geef mantelzorger serieuze rol

Mantelzorgers moeten veel serieuzer worden betrokken bij de zorg voor hun naaste. Anders loopt de langdurige zorg volledig vast, waarschuwt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Het personeelstekort in de zorg loopt namelijk alleen maar verder op. ANBO ondersteunt deze oproep volledig.

Volgens de raad worden mantelzorgers nu nog te veel buiten de deur gehouden, bijvoorbeeld omdat de regels het niet toelaten dat een mantelzorger bepaalde zorg levert. De kloof tussen de formele (professionele) en informele (vrijwillige) zorg moet worden gedicht, zegt de raad.

Doorbetaald

Er zouden daarom betere regelingen voor mantelzorgers moeten komen, schrijft de raad in het rapport ‘Anders leven en zorgen’. Het moet makkelijker worden om langere tijd voor een naaste te zorgen. Nu krijg je in Nederland maar twee weken doorbetaald, dat zou veel ruimer moeten.

Werkgever

ANBO onderschrijft deze oproep van harte. Al langere tijd pleiten wij voor betere en flexibele ondersteuning van mantelzorgers. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit een betere financiële beloning, respijtzorg (waarbij de mantelzorger de zorg even uit handen wordt genomen) en een flexibele opstelling van de werkgever van de mantelzorger.

De raad stelt verder voor om hybride zorgteams te vormen. Voor elke nieuwe cliënt in de langdurige zorg wordt een team samengesteld dat bestaat uit professionele zorgverleners, vrijwilligers en naasten. Vooraf maken zij duidelijke afspraken over wie wat doet.

Lees hier het hele rapport:

Rapport 'Anders leven en zorgen'

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Advies: geef mantelzorger serieuze rol