15 november 2019

Administratieve verlenging verlopen rijbewijs vanaf 1 december

De administratieve verlenging voor verlopen rijbewijzen van 75-plussers gaat op 1 december aanstaande in. Dat betekent dat 75-plussers vanaf die datum maximaal één jaar mogen blijven rijden als hun rijbewijs niet op tijd door het CBR kan worden verlengd.

De regeling wordt ingesteld omdat het CBR een enorme achterstand heeft in de behandeling van de aanvragen om het rijbewijs te verlengen. Vooral bij 75-plussers, die een medische keuring moeten ondergaan, lopen de achterstanden zo ver op, dat het rijbewijs van veel mensen al is verlopen voordat het is verlengd.

Probleem niet opgelost

“Goed dat deze regeling er voor deze doelgroep nu komt,” vindt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Maar het probleem van de achterstanden is hiermee natuurlijk niet opgelost. Omdat niet alle 75-plussers gebruik kunnen maken van de regeling, blijven er probleemsituaties bestaan.”

De regeling geldt namelijk alleen voor mensen die de Gezondheidsverklaring hebben ingediend voordat hun rijbewijs is verlopen én als hun bestaande rijbewijs voor een periode van vijf jaar is afgegeven.

ANBO blijft u helpen

“Onze afspraken met het CBR om mensen te helpen die in een schrijnende situatie zitten, blijft daarom natuurlijk bestaan,” aldus Den Haan. “Die afspraken staan los van de nieuwe regeling.”

Den Haan: “Ons advies is om goed te kijken naar de voorwaarden om met een verlopen rijbewijs de weg op te gaan. Kijk op onze website of bel met één van de collega’s van de Raad & Daad Advieslijn, telefoon: 0348 - 466688.

Naar overzicht
Man achter het stuur
Gezondheid