17 oktober 2020

ActiZ overhandigt magazine met nieuwe woonvormen aan ANBO

Om ervoor te zorgen dat ouderen in de toekomst goed kunnen wonen, zijn er meer nieuwe woonvormen nodig. Helaas zijn er nog veel te weinig van die nieuwe woonvormen. Maar ze zijn er wel! Om gemeenten en zorgorganisaties te inspireren, ontwikkelde ActiZ, de brancheorganisatie van zorgorganisaties, een magazine met inspirerende voorbeelden. En dat magazine overhandigde Frank Hagelstein van ActiZ deze week aan Liane den Haan en Atie Schipaanboord van ANBO.

Veel ouderen wonen tot op hoge leeftijd zelfstandig. Maar vaak is hun woning niet meer geschikt. Een grote tuin, drempels, een steile trap of een gladde badkamervloer zorgen ervoor dat mensen zorg en ondersteuning nodig hebben. Want steeds vaker belanden ouderen op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis door een valpartij thuis.

Inspireren en stimuleren gemeenten

ActiZ en ANBO geloven er allebei in dat goed ouder worden begint met goed wonen. Want als iemand in een geschikte woning woont, kan zorg en ondersteuning langer worden uitgesteld. Maar dan moeten die woningen er wel zijn. En dat is nu niet het geval. Daarom werken ActiZ en ANBO er samen aan om gemeenten en de landelijke overheid te stimuleren om zo snel mogelijk nieuwe woonvormen voor ouderen te bouwen. In sociale wijken, waar mensen uitgenodigd worden om elkaar te ontmoeten. En waar voorzieningen, zoals een supermarkt, een apotheek en het openbaar vervoer, in de buurt zijn.

Samen aan de slag

ActiZ bundelde een aantal voorbeelden van nieuwe woonvormen in een magazine. Liane den Haan en Atie Schipaanboord van ANBO namen dit magazine deze week in ontvangst van Frank Hagelstein van ActiZ. Atie Schipaanboord: “Ik ben heel blij met dit magazine. Hopelijk zorgt het ervoor dat gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties geïnspireerd worden en ook aan de slag gaan. Het magazine maakt niet alleen duidelijk dat het van cruciaal belang is om hier werk van te maken, maar ook dat we het samen moeten doen!”

In het magazine van ActiZ staan 30 verschillende initiatieven. De initiatieven zijn opgedeeld in zes categorieën: inclusieve wijk, diversiteit, tussen thuis en verpleeghuis, intensieve zorg, duurzaamheid en technologie & vernieuwing.

Klik hier voor het magazine nieuwe woonvormen voor ouderen

Magazine nieuwe woonvormen ActiZ-2
ActiZ overhandigt magazine met nieuwe woonvormen aan ANBO