07 februari 2018

Actie voor referendum over aflosboete gaat verder

De handtekeningenactie voor het referendum tegen afschaffing van de aflosboete gaat een nieuwe fase in. Het initiatief van de partij 50Plus heeft bijna 25.000 handtekeningen opgeleverd. Dat is bijna 2,5 keer zo veel als in eerste instantie nodig was.

Het initiatief gaat nu door om de benodigde 300.000 handtekeningen op te halen. Daarvoor heeft de partij van initiatiefnemer Martin van Rooijen de website Stopaflosboete.nl in werking gezet.

Wet-Hillen

Het referendum richt zich op het behoud van de Wet-Hillen, waarin is geregeld dat huiseigenaren een belastingvoordeel krijgen als ze hun hypotheek hebben afgelost. Het nieuwe kabinet maakt, stapsgewijs, een einde aan dit belastingvoordeel.

“De overheid moet principieel betrouwbaar zijn en tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen is dan niet toegestaan”, zo reageerde ANBO-directeur Liane den Haan al eerder.

Het referendum is natuurlijk bedoeld om van de aflosboete af te komen. Volgens de initiatiefnemers is het óók een signaal dat het abrupt afschaffen van de wet Hillen getuigt van een onbetrouwbare overheid die de eigen woning als melkkoe ziet. “Vandaag is het de eigen woning, morgen zijn het de huurders!”, aldus Van Rooijen.

Naar overzicht
Inkomen