08 juli 2013

‘Absurde oproep Dijsselbloem’

ANBO-directeur Liane den Haan vindt het een “ondoordachte, idiote en absurde” uitspraak van minister Dijsselbloem van Financiën, dat vooral ouderen meer moeten uitgeven om de economie te stimuleren. In een interview in Vrij Nederland zegt Dijsselbloem dat vooral ouderen zich de oproep van premier Mark Rutte moeten aantrekken om een auto te kopen en meer geld uit te geven.

Vermogen

Volgens de minister hebben ouderen de afgelopen 20, 30 jaar een groot vermogen kunnen opbouwen, onder andere in hun huis. Die vermogens wil de minister mobiliseren: “Geef het uit, ga het investeren, geef het aan je kinderen.” De oproep van Rutte kan volgens Dijsselbloem nauwelijks gelden voor jongeren. Zeker niet voor jongeren die de afgelopen jaren een huis hebben gekocht.

Ingeleverd

ANBO-directeur Liane den Haan reageerde vandaag hoogst verbaasd via het ANP op de oproep van Dijsselbloem in Vrij Nederland. “Als ouderen geld hebben, dan zit dat meestal vast in een huis. En daar daalt de waarde van op dit moment. Bovendien hebben ouderen al fors ingeleverd op hun inkomen door de stapeling van bezuinigingen de laatste jaren, het niet indexeren en korten van de pensioenen, en de steeds hogere eigen bijdragen voor zorg. De oproep van Dijsselbloem staat haaks op plannen van de staatssecretaris van Volksgezondheid,die wil juist dat ouderen meer gaan meebetalen aan zorg.

Naar overzicht
Inkomen