30 november 2018

Abonnementstarief Wmo beschikbaar vanaf 2019

Vorige week stemde de ministerraad in met de invoering van een abonnementstarief voor de Wmo. Hiermee mogen gemeenten beslissen om hun burgers voortaan, in plaats van de huidige eigen bijdrage, een vaste eigen bijdrage van € 17,50 per vier weken of € 19 euro per maand in rekening te brengen. De reden hiervoor is dat mensen met een hoge zorgvraag vaak geconfronteerd worden met een stapeling van eigen bijdragen. In de praktijk zijn de hoge zorgkosten voor de mensen met middeninkomens nogal eens aanleiding om af te zien van het gebruik van zorg en voorzieningen. ANBO is daarom voorstander van het abonnementstarief.

Vrees voor verschraling

Maar we zien ook een keerzijde. Er wordt geschat dat gemeenten veel minder inkomsten hebben en ook nog eens met hogere uitgaven geconfronteerd worden. Door het abonnementstarief komt er minder geld binnen, en bovendien zou het kunnen zijn dat méér mensen gebruik gaan maken van de Wmo. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft al aangegeven dat als het budget niet toeneemt, dit ten koste zal gaan van cliënten die hun voorziening niet zelf kunnen regelen en betalen. 

Vinger aan de pols

ANBO vroeg de Tweede Kamer daarom vorige maand onder andere om de minister te vragen niet alleen de mogelijke toename van de kwantitatieve instroom in de Wmo te onderzoeken, maar ook te kijken naar de kwaliteit van de geboden voorzieningen. Tijdens het debat bleek dat veel Tweede Kamerleden deze vrees delen. Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft toegezegd dat hij de instroom van gebruikers in Wmo-voorzieningen na invoering van het abonnementstarief zal onderzoeken. Ook zal hij de Tweede Kamer nader informeren over een zogeheten kwalitatieve monitor bij de behandeling van de wetgeving.

Lees de uitleg op ANBO Raad & Daad

Komt u er niet uit? Bel de deskundige adviseurs via de Raad & Daad Advieslijn op 0348 46 66 88 (op werkdagen tussen 10:00 en 15:00). 

Briefgeld
Gezondheid