19 mei 2021

ABN AMRO maakt contant betalen stuk moeilijker

Klanten van ABN AMRO moeten vanaf 1 juli gaan betalen als ze meer dan 12.000 euro per jaar contant opnemen. ANBO vindt dat onacceptabel. Iedereen moet zelf kunnen bepalen of ze betalingen digitaal of contant doen.

Contant geld blijft voor veel mensen belangrijk, vooral voor ouderen. Daar mag geen enkele belemmering voor gelden.

De maatregel van ABN AMRO komt erop neer dat iemand die boven de limiet van 12.000 euro per jaar komt, per geldopname 5 euro moet betalen. Daar komt nog eens 0,5% over het opgenomen bedrag bij.

Witwassen

De bank zegt dat deze maatregel wordt genomen om te voorkomen dat er geld wordt witgewassen. Uiteraard is het nodig om witwaspraktijken aan te pakken, maar dat moet niet ten koste gaan van mensen van wie duidelijk is dat er van witwassen geen sprake is.

Het is niet moeilijk om vast te stellen dat fraude niet aan de orde is als iemand elke maand een vast bedrag opneemt van de bankrekening, als tegelijkertijd het inkomen dat maandelijks op deze rekening wordt gestort, ook steeds hetzelfde is. Dat moet voor ABN AMRO toch geen onoverkomelijke opdracht zijn.

Maatregel schrappen

Het is jammer dat de bank deze maatregel neemt, juist omdat ABN AMRO wel rekening houdt met de behoeften van de oudere klanten. 75-plussers hoeven bijvoorbeeld niet te betalen voor afschriften op papier.

ANBO roept ABN AMRO op deze maatregel te schrappen voor mensen bij wie het overduidelijk is dat zij niet bezig zijn met witwassen.

anbo-inkomen-euro-pensioen-belasting_0.jpg