30 juni 2022

Aanvragen energietoeslag blijven achter, rol voor gemeenten

Veel mensen die recht hebben op energietoeslag, hebben deze nog niet aangevraagd. ANBO vindt dat gemeenten veel meer moeten doen om deze groep te bereiken, zodat iedereen krijgt waar hij recht op heeft. Een goede telefonische bereikbaarheid is een eerste vereiste.

Met name voor mensen die niet digitaal vaardig (genoeg) zijn, is het lastig om erachter te komen of ze recht hebben op de energietoeslag van maximaal € 800, die gemeenten mogen uitkeren aan mensen met een laag inkomen. Veel informatie over de energietoeslag is alleen online te vinden.

ANBO vindt dat alle gemeenten telefonisch goed bereikbaar moeten zijn om vragen van inwoners over dit onderwerp te beantwoorden. Ook moet het overal mogelijk zijn om de aanvraag op papier te doen.

Veel vragen

Leden van ANBO hebben veel vragen over de energietoeslag. De regels zijn niet altijd duidelijk (en kunnen verschillen per gemeente). Ook is het voor sommige ouderen lastig om de documenten bij te voegen die nodig zijn om de aanvraag in te dienen.

Iedereen met een laag inkomen – meestal tot 120% van het sociaal minimum – kan via de gemeente een tegemoetkoming krijgen voor de sterk gestegen energieprijzen. Mensen die via hun gemeente een uitkering krijgen, ontvangen de energietoeslag automatisch. Alle anderen moeten de toeslag zelf aanvragen. Dit gaat onder anderen om ouderen met alleen een AOW-uitkering.

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van de energietoeslag of wilt u weten of u recht heeft op deze toeslag? ANBO helpt haar leden graag. Lees hier verder.

Automatisch

Inkomensafhankelijke toeslagen moeten altijd automatisch worden uitgekeerd, vindt ANBO. Want telkens zien we dat een groep die recht heeft op een toeslag, die niet aanvraagt. Het blijkt heel lastig om deze groep te bereiken.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Aanvragen energietoeslag blijven achter, rol voor gemeenten