21 februari 2023

Aanvraag Noodfonds Energie wordt simpeler, mede dankzij ANBO

ANBO blijft zich inzetten om de aanvraagprocedure voor het Noodfonds Energie simpeler te maken. Er is continu overleg met het Noodfonds, waardoor er gelukkig al flinke verbeteringen zijn toegezegd.

Zo zal waarschijnlijk aan het eind van deze maand niet meer nodig zijn om een speciale app te downloaden. Er is dan alleen een computer nodig om de aanvraag in te dienen. Het blijft helaas onmogelijk om de aanvraag op papier te doen.

DigiD-machtiging

Verder is er goed nieuws voor mensen die geen DigiD hebben. Zonder DigiD kunt u geen beroep doen op het Noodfonds Energie, maar het wordt hoogstwaarschijnlijk ook mogelijk om via een DigiD-machtiging de aanvraag te doen. Op welke termijn dit kan, is nu nog onduidelijk.

ANBO gaat leden die moeite hebben met de aanvraag, helpen met de procedure. Daarmee beginnen we als de speciale app niet meer nodig is, want dat maakt de aanvraag nodeloos ingewikkeld. Een goed opgeleide ANBO-vrijwilliger kan dan bij u thuis komen om u te helpen bij het invullen van de online aanvraag. Op het moment dat we met deze service beginnen, zullen we u uiteraard informeren.

Termijn verlengd

De aanvraag kon in eerste instantie worden ingediend tot eind maart. Dat was wat ANBO betreft een te korte periode, juist omdat er ouderen zijn die wachten op de desktopversie of die geen DigiD hebben. Het Noodfonds heeft nu gelukkig besloten dat aanvragen mogelijk is tot 30 april 2023.

Het Noodfonds probeert op deze manier toegankelijker te worden voor iedereen die de financiële steun hard nodig heeft. ANBO is er blij mee dat het fonds dit zo goed oppakt.

Sinds 7 februari kunnen huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening een beroep doen op het Noodfonds Energie. Ze kunnen een deel van hun energiekosten over de periode oktober 2022 tot en met maart 2023 terug krijgen. Meer informatie en de voorwaarden vindt u hier.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Aanvraag Noodfonds Energie wordt simpeler, mede dankzij ANBO