1 november 2022

Aanvraag energietoeslag ingewikkeld? ANBO helpt!

Er zijn nog altijd ouderen die geen energietoeslag hebben gekregen, terwijl ze er wel recht op hebben. Ze weten bijvoorbeeld niet of ze ervoor in aanmerking komen of vinden de aanvraag te ingewikkeld. RTV Drenthe laat in een reportage goed zien waar ouderen tegenaan lopen. En ook hoe ANBO u kan helpen.

ANBO-lid Marlies Stiphout uit Coevorden vertelt bij RTV Drenthe dat ze misschien wel recht heeft op de energietoeslag, maar dat ze afhaakte toen ze zag dat ze formulieren moest printen en invullen. Ze schakelde gelukkig de hulp in van ANBO-consulent Leo Sakko. Samen hebben ze de aanvraag ingediend.

Jip-en-Janneketaal

Ouderen hebben niet alleen moeite met de digitale kant van de aanvraag, maar ook met het taalgebruik, zo blijkt uit de reportage. Stiphout vindt dat dat anders moet. “Ik wil graag simpele vragen in de aanvraagformulieren van de gemeente. Ik noem dat altijd maar Jip-en-Janneketaal. Dan kunnen zo veel mogelijk mensen genieten van de energietoeslag.”

Volgens ANBO-consulent Sakko schamen ouderen zich soms voor het feit dat ze niet precies weten hoe ze het moeten aanpakken. “Ik kom best veel mensen tegen die er niet makkelijk over praten. Als je dan vraagt aan iemand of diegene recht heeft op energietoeslag of het misschien al aangevraagd heeft, dan willen mensen daar ook niet altijd antwoord op geven.”

Reportage van RTV Drenthe

Hulp nodig?

Net als Marlies Stiphout kunt ook u als ANBO-lid hulp krijgen bij de aanvraag van de energietoeslag. Het ANBO Adviesteam kijkt samen met u of u recht heeft op de toeslag en kan u vervolgens helpen bij de aanvraag als dat nodig is. Meer informatie vindt u hier.

Energiecompensatie

De energietoeslag van € 1300 is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast krijgt elk huishouden deze maand en in december een energiecompensatie van € 190. Heeft u het geld van de energiecompensatie niet echt nodig en wilt u mensen helpen die het goed kunnen gebruiken? Dan kunt u een donatie aan ANBO doen, zodat wij nog meer leden kunnen helpen. Via onderstaande knop leest u hier meer over.

Meer over de donatiecampagne

Hieronder vindt u een video van RTV Drenthe met daarin zowel ANBO-vrijwilliger Leo Sakko als ANBO-lid Marlies Stiphout:

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Aanvraag energietoeslag ingewikkeld? ANBO helpt!
Bron: Foto: RTV Drenthe/Petra Wijnsema