15 mei 2020

Aantal verkeersdoden stabiel ondanks corona

Verkeerskundig ICT-bureau VIA onderzocht de cijfers van de politie over verkeersongevallen. Tussen 16 maart tot 26 april waren er 62 verkeersdoden te betreuren, waaronder oudere mensen. Vorig jaar waren dat in dezelfde periode 65 overledenen, terwijl er door het coronavirus minder mensen deelnemen aan het verkeer. ANBO wijst op het belang van goede voorbereiding als u de weg op gaat.

Veel van de mensen die overleden na een verkeersongeval, zijn oudere mensen. “Dat staat wat mij betreft los van de coronacrisis en het feit dat mensen veel meer thuis zijn,” stelt ANBO directeur-bestuurder Liane den Haan. “Wij weten uit verschillende eerdere onderzoeken dat ouderen veel kwetsbaarder zijn in het verkeer dan mensen van jongere generaties.”

Opkomst e-bike en scootmobiel 

Een oudere die valt terwijl hij/zij fietst heeft een veel hoger risico op ernstige verwondingen en overlijden dan jongeren. Dat komt enerzijds door het fysiek (het lichaam is niet meer zo goed in staat om klappen op te vangen), anderzijds door een minder goed reactievermogen.

Liane den Haan: “Dat is een belangrijke oorzaak, maar vergeet niet de opkomst van de e-bike en de scootmobiel. Niet alleen de technische ontwikkelingen gaan snel, deze vervoermiddelen zijn ook voor meer mensen bereikbaar. Prima, want dat helpt senioren om mobiel te blijven en zodoende hun maatschappelijk leven op orde te houden. Maar er is ook een keerzijde. Het rijden op een e-bike of in een scootmobiel vereist vaardigheden die je niet altijd direct hebt. Veel mensen denken dat een e-bike niet anders is dan een fiets met een beetje ondersteuning. Maar het is gewoon een ander vervoermiddel!”

Goed voorbereid de weg op

Voor de veiligheid van jezelf en van anderen in het verkeer raadt ANBO dan ook aan om altijd een cursus te volgen als je voor het eerst een e-bike wilt kopen of een scootmobiel nodig hebt.

Tips voor uw veiligheid

Kijk voor tips om veilig mobiel te zijn op: https://vvn.nl/blijf-veilig-mobiel

E-bike
Gezondheid