29 september 2022

Aantal eenzame 75-plussers stijgt

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Onder 75-plussers zijn deze gevoelens nog altijd het sterkst: zo’n 46% voelt zich (enigszins) eenzaam. Dat is dus bijna de helft van alle 75-plussers. Vergeleken met 2019 gaat het om een stijging van 4 procentpunt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) over 2021.

De eenzaamheid groeide ook onder 65- tot 75-jarigen. Van deze groep zegt 39% zich (enigszins) eenzaam te voelen, in 2019 was dat nog 32%. De sterkste stijging is overigens te zien onder jongeren, wat volgens het CBS te verklaren is door de coronapandemie. Door de maatregelen waren sociale contacten lange tijd nauwelijks mogelijk.

Miljoenen extra

Dat eenzaamheid een probleem is, wordt ook door het kabinet onderkend. Gisteren maakte staatssecretaris Van Ooijen bekend dat de komende vier jaar in totaal 40 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om eenzaamheid tegen te gaan.

ANBO maakt deel uit van de Coalitie Een tegen Eenzaamheid, waarin tientallen organisaties de krachten hebben gebundeld om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

Trefpunt

Bent u lid van ANBO en heeft u behoefte aan contact? Dan kunt u bellen met onze ANBO Advieslijn, op nummer 0348-46 66 88. Samen bekijken we dan wat er in uw buurt voor mogelijkheden zijn. Als het nodig is, kan ook een sociaal netwerker van ANBO bij u thuis komen.

En als u het nog niet gedaan heeft, kunt u ook een profiel aanmaken op ANBO Trefpunt, ons online ontmoetingsplatform. U kunt zo in contact komen met ANBO-leden bij u in de buurt of met dezelfde interesses. Kijk hier voor meer informatie.

De nieuwste cijfers over eenzaamheid komen op de eerste dag van de landelijke Week tegen de Eenzaamheid. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle activiteiten die de komende dagen op het programma staan.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Aantal eenzame 75-plussers stijgt