12 maart 2024

Aandacht digitalisering blijft hard nodig

De Tweede Kamer debatteert later deze maand over digitalisering. Als input voor het debat heeft ANBO-PCOB (samen met andere organisaties) een aantal aandachtspunten ingebracht.

Voor senioren en mensen met een beperking is een toegankelijke en begrijpelijke (digitale) samenleving van groot belang. Want dát bepaalt immers of zij volledig zelfstandig kunnen meedoen. Het gaat in totaal om 2,5 miljoen mensen die moeite hebben om mee te komen met de digitalisering. In samenwerking met een aantal andere organisaties heeft ANBO-PCOB onderstaande punten aangeleverd:

  1. Nog steeds zijn veel websites van de (lagere) overheid ontoegankelijk, waardoor er bijvoorbeeld geen Wmo-voorziening kan worden aangevraagd. ANBO-PCOB vindt dat dit snel verbeterd moet worden;
  2. Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn niet digitaal vaardig. Voor hen zijn analoge alternatieven voor communicatie met de overheid (schriftelijk, telefoon en balie) van wezenlijk belang. ANBO-PCOB vindt dat de analoge alternatieven stevig moeten worden verankerd.
  3. Uit recent onderzoek is gebleken dat geen enkele van de 80 ziekenhuiswebsites volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Met name senioren zijn hier sterk van afhankelijk. Hier moet actief actie op worden genomen

ANBO-PCOB blijft de vinger aan de pols houden en zal deze onderwerpen aan blijven kaarten totdat ze volledig zijn geregeld.

In het ANBO Magazine dat vanaf vandaag bij onze leden in de bus ligt staat een uitgebreid dossier over digitalisering. Waaronder een interview met hoogleraar Alexander van Deursen. Hij gaat in dat interview onder meer in op de digitale kloof en digitale inclusie. Dat laatste betekent dat iedereen kan profiteren van internet en technologische ontwikkelingen die bepalend zijn voor het dagelijkse leven.

Lees hier het interview met Alexander van Deursen

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Vier op de vijf ouderen shopt regelmatig online