14 oktober 2013

9 Miljoen per jaar voor gezonder leven

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) trekken 9 miljoen euro per jaar uit voor het Nationaal Programma Preventie, dat als doel heeft dat mensen langer gezond blijven en daarmee gezonder oud worden. ANBO is blij dat er aandacht is voor preventie, en dat er aan die aandacht ook flink budget gekoppeld is. ANBO is kritischer als het gaat om de doelgroepen; 50-plus is nu geen specifieke doelgroep, terwijl er veel aan gelegen is hen vitaal en gezonder oud te laten worden.

Kinderen al gezonder

Om diabetes, overgewicht, roken, drinken, depressie en onvoldoende beweging tegen te gaan, wordt ingezet op een gezonde schoolomgeving. Dat moet leiden tot 850 gezonde scholen in 2015, een daling van obesitas bij kinderen, minder jonge rokers, minder schadelijk alcoholgebruik en meer jongeren die voldoende bewegen, aldus de website van het ministerie.

Ook positief is dat het Nationaal Programma Preventie meer inzet op het behoud van gezondheid. Onder andere met betere vroegopsporing, het voorkomen van depressie en het Deltaplan Dementie.

Het programma zal lopen voor een periode van drie jaar, van 2014 tot en met 2016.  

 

Naar overzicht
Gezondheid