21 januari 2014

80% gepensioneerden leverde flink in in 2013

Het jaar 2013 was financieel niet gemakkelijk voor gepensioneerden, dat is te lezen in het nieuwe ANBO Magazine, dat vandaag op de mat valt. Uit eigen onderzoek onder 1775 leden en niet-leden concludeert ANBO dat maar liefst 80 procent van de ondervraagden maandelijks netto heeft ingeleverd, van wie 62 procent zelfs meer dan 30 euro. “Opnieuw blijkt dat de werkelijkheid genuanceerder ligt dan de boude uitspraken van politici, dat ‘gepensioneerden zo rijk zijn’”, zo zegt ANBO-directeur Liane den Haan in ANBO Magazine. Hoewel het kabinet nog altijd niet met reële koopkrachtcijfers is gekomen, wordt er hard gewerkt aan de mythevorming. “Het kabinet trekt een rookgordijn op en creëert ten onrechte een beeld van een grote groep gepensioneerden met een Zwitserlevengevoel.”

Het is 2013!

Rond Prinsjesdag meldde een onderzoekscommissie onder leiding van oud-CPB-directeur Henk Don dat het inkomen van 65-plussers in 2010 gemiddeld 26 procent hoger dan dat van ouderen in 1990. ANBO was destijds al zeer kritisch. Het rapport bestrijkt de periode 1990 – 2010, terwijl de grootste klappen pas ná 2010 vielen. “Vooral tweeverdieners met AOW en een klein aanvullend pensioen worden getroffen door de opeenstapeling van maatregelen, waardoor ze weinig reserves hebben om op terug te vallen.” Den Haan is realistisch over de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden: de groep ouderen – vooral de jongere gepensioneerden, die hebben doorgeleerd, vaker anderhalf- of tweeverdiener zijn en hun hele werkende leven pensioen hebben opgebouwd – die het goed heeft wordt steeds groter. Vooral door de waardestijging van het eigen huis zijn de vermogens van gepensioneerden tot tussen 1990 en 2010 toegenomen. Maar: “Na 2010 zijn de huizenprijzen fors gedaald, dus ook de vermogens. En dan nog: dat vermogen bestaat vooral op papier. Het zit in steen. Daar kun je geen brood van kopen.”

Andere cijfers:

  • 46 procent van de senioren kreeg in 2013 zorgtoeslag; in 2012 was dat nog 55 procent;
  • Van de groep met zorgtoeslag daalde bij ruim de helft het te ontvangen bedrag. Bij een derde van hen bedroeg de daling meer dan 20 euro;
  • Bij bijna de helft van de ondervraagden steeg de maandelijkse zorgpremie met maximaal 20 euro;
  • 90 procent van de ondervraagden heeft zijn hele eigen risico opgemaakt.

Gepensioneerde profiteert niet van opleving

Het Nibud komt vandaag met cijfers voor 2014. “Ondanks een lage inflatie, een lager belastingtarief en een voordeligere premie voor de zorgverzekering, leveren de meeste ouderen in 2014 weer in. De koopkrachtdaling is wel lager dan voorgaande jaren. Alleenstaanden met alleen een AOW-uitkering gaan er nog 8 euro per maand op vooruit. Maar de meeste ouderen met een aanvullend pensioen gaan er enkele of tientallen euro’s op achteruit. Iedereen die met vervroegd pensioen is gegaan, kan rekenen op een koopkrachtdaling van enkele tientjes per maand. Dit komt doordat de aanvullende pensioenen waarschijnlijk niet gecorrigeerd worden voor inflatie”, zo schrijft het Nibud.

ANBO onderzoekt komend jaar de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden.

Lees meer

ANBO Magazine #1 staat nu (deels) online

Update:

50-Plus voorman Norbert Klein heeft gisteren tijdens het wekelijkse vragenuurtje vragen gesteld aan minister Asscher van Sociale Zaken over de koopkrachtcijfers van het Nibud. Daaruit blijkt dat bijna alle huishoudens er op vooruit gaan, behalve ouderen met een klein aanvullend pensioen. Dit komt volgens de minister omdat de pensioenfondsen niet indexeren. Wat zorgpremie en belasting betreft gaan ouderen er wel op vooruit. ANBO-directeur Liane den Haan: "Het kabinet bagatelliseert de cijfers van het Nibud en ons eigen koopkrachtonderzoek. De minister stelt dat het een het ander compenseert en dat het elkaar wel opheft, maar dat is niet zo. Feit is dat 62 procent van de ondervraagden er per maand meer dan 30 euro op achteruit gaat. De overheid moet maatregelen gaan nemen om te voorkomen dat de koopkracht van ouderen nog verder onder druk komt te staan."

 

Naar overzicht
Inkomen