29 augustus 2023

700.000 mensen lopen financiële steun mis

Ongeveer 700.000 mensen die in 2022 recht hadden op zorgtoeslag in Nederland hebben deze niet aangevraagd, waardoor ze financiële steun missen. Volgens cijfers van de Dienst Toeslagen en een analyse door Independer, maken doorgaans tien procent van de mensen die recht hebben op deze toeslag er geen gebruik van.

Dat meldt het Algemeen Dagblad deze week. In 2022 hadden ongeveer zeven miljoen mensen recht op zorgtoeslag, maar slechts vijf miljoen mensen en hun twee miljoen toeslagpartners vroegen het aan. In 2023 wordt het aantal mensen dat recht heeft op zorgtoeslag naar verwachting groter dan zeven miljoen, mede doordat de inkomensgrens is verhoogd. Hierdoor zouden nog meer mensen hun toeslag kunnen missen.

Succesvol

Om mensen te stimuleren hun rechtmatige toeslag te claimen, heeft de Dienst Toeslagen herinneringsbrieven gestuurd naar 20.000 personen die in 2022 geen zorgtoeslag hebben aangevraagd. Eerdere initiatieven om mensen aan te moedigen toeslagen aan te vragen waren succesvol, met een respons van 85 procent na een brief.

Onze beleidsadviseur Alex van Scherpenzeel was gistermiddag in de uitzending van NPO Radio 1-programma 1Vandaag om over dit onderwerp te praten.

Bekijk en beluister hier de uitzending

U kunt nog tot 1 september 2023 een toeslag aanvragen voor het jaar 2022. Ontvangt u al een toeslag? Dan hoeft nu niets te doen. Ontvangt u nu geen toeslag? Een paar minuten rekenen en u weet of u toch recht heeft op een toeslag. Wij nemen u mee in de berekening van de zorg- en huurtoeslag.

Wilt u hulp met het checken van uw zorg- en of huurtoeslag? Voor 2022 en/of 2023? Of wilt u hulp met uw aangifte inkomstenbelasting? Maak gebruik van de ANBO Belastinghulp en laat geen geld liggen! Meld u hier aan voor de ANBO Belastinghulp of bel met telefoonnummer 0348 46 66 66.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Word lid en ontvang hulp bij het checken een aanvragen van toeslagen - en hulp bij uw belastingaangifte