07 november 2012

65-plus meer dan evenredig erop achteruit

De koopkracht van 65-plussers gaat er de komende jaren meer dan evenredig op achteruit. Dat leidt tot onrechtvaardig onderscheid. Dat meldt ANBO in haar reactie op de vandaag door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gepresenteerde koopkrachtcijfers voor 2013-2017 als gevolg van het regeerakkoord. "Dan is het niet indexeren van het aanvullend pensioen en mogelijke korting in 2013 door pensioenfondsen nog niet eens meegeteld", zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Zorgen

De belangenorganisatie voor senioren maakt zich ook ernstig zorgen over de koopkracht van 65-plussers met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro. Den Haan: "Wij houden ons hart vast, want zij komen in de cijfers van Asscher niet voor. Dat belooft niet veel goeds."

Hoger koopkrachtverlies

Asscher benadrukt dat de cijfers 'slechts een indicatie' zijn en dat onbedoelde uitschieters voorkomen moeten worden. ANBO concludeert dat een groter aandeel van de 65-plussers inlevert dan onder de groep 65-minners. Het koopkrachtverlies bij 65+ is ook hoger.

Naar overzicht
Inkomen