12 juli 2019

6 van de 10 ouderen al geregistreerd in Donorregister

Op 1 juli 2020 komt er een nieuwe donorwet. De overheid vraagt aan alle Nederlanders van 18 jaar of ouder om in het Donorregister in te vullen of zij hun organen en weefsels wel of niet aan een patiënt wil geven. ANBO polste onder haar achterban of mensen zich al hebben geregistreerd. En uit die peiling blijkt dat 6 op de 10 ouderen dat al heeft gedaan.

"Goed dat ouderen aangeven of ze wel of niet donor willen zijn," vindt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "We stimuleren mensen ook om dat te doen. En om er met hun familie over te praten, zodat zij op de hoogte zijn van de wensen en keuzes van hun vader, moeder of andere naasten."

Bespreek uw keuze met uw naasten

Als mensen niets invullen, komt er in het Donorregister bij hun naam te staan: 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Dan hoort de familie bij het overlijden dat iemand geen bezwaar heeft tegen het doneren van organen of weefsels. Liane den Haan: "Om te voorkomen dat familie na een overlijden wordt geconfronteerd met iets dat zij niet weten, is ons advies: registreer je keuzes in het Donorregister en praat er op tijd met elkaar over!"

Klik hier voor meer informatie