1 december 2017

160ste Roze Loper voor Zorgcirkel Saenden

Met grote trots nam zorgorganisatie Zorgcirkel Saenden in Zaandam vandaag de 160ste Roze Loper in ontvangst. "Met dit keurmerk willen wij alle bewoners, medewerkers, vrijwilligers en familieleden in onze omgeving laten weten dat we aandacht besteden aan tolerantie en seksuele diversiteit", zo zegt de organisatie. De Roze Loper wordt uitgevoerd door de Alliantie Roze 50+, een samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland.  

Tolerantiescan

De Roze Loper is een certificaat voor LHBT-vriendelijke organisaties. Dit houdt in dat de organisatie oog heeft voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders. Zorgcirkel Saenden heeft met goed gevolg een traject doorgelopen om sociale acceptatie van seksuele diversiteit te vergroten aan de hand van de Roze Loper Tolerantiescan ®. Deze scan is ontwikkeld binnen de ouderenzorg en is nu ook beschikbaar voor welzijnswerk, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg. 

Iedereen welkom

"Zorgcirkel Saenden vindt gastvrijheid van oudsher een belangrijke waarde. Wij vinden het belangrijk dat iedereen welkom is en zichzelf kan en mag zijn", zo zegt regiomanager Magda Kuijpers. Het initiatief voor deze Roze Loper is genomen door vrijwilliger Frank Vos.  

Diversiteit moet de norm zijn

“Seksuele diversiteit is nog niet voor iedereen gewoon en heteroseksualiteit is vaak de norm. Door medewerkers én cliënten bewust te maken van het tegendeel wordt samenwerken gemakkelijker en wordt discriminatie, pesterij of intolerantie bespreekbaar gemaakt en vervolgens bestreden. We zien nog heel vaak dat roze ouderen zichzelf niet durven zijn uit angst voor uitsluiting. Dat is afschuwelijk als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer je zorg of hulp nodig hebt”, zo zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Hogere kwaliteit

Zorginstellingen waarin oog is voor seksuele diversiteit scoren hoog in bewonersonderzoeken. En dat geldt voor mensen met elke geaardheid. LHBT-ouderen in een zorginstelling met een Roze Loper voelen zich meer gezien, ervaren een gevoel van veiligheid, acceptatie, tolerantie, niet-gediscrimineerd te worden en onderlinge solidariteit. Zij zijn positief over de Roze loper, trots, tevreden en vinden dat de diversiteit beter zichtbaar is. Dit zijn resultaten van het in 2016 door Roze 50+ uitgevoerde onderzoek onder bewoners van Roze Loper-zorginstellingen.

Lees hier het onderzoeksrapport.