Met slimme apparaten maakt u uw huis ‘smart’

Op uw wenken bediend

Met een app op uw smartphone alle lampen bedienen of vanaf de bank de voordeur open doen. Het klinkt als science fiction maar niets is minder waar. Met slimme apparaten wordt u op uw wenken bediend. De toekomst is begonnen, welkom in de wereld van de domotica. 

We gebruiken steeds meer apparaten in ons huis. En steeds meer apparaten zijn aangeloten op het internet, nemen werk voor ons uit handen en zijn te bedienen via een app of spraakherkenning. ‘Domotica’ is de verzamelnaam voor een heel scala aan dit soort slimme apparaten. In een ‘smart home’ zijn deze op elkaar afgestemd en communiceren ze zelfs met elkaar. Alles gaat automatisch en precies zoals u dat wenst. 

Slimme verlichting

Slimme verlichting kunt u bedienen vanaf een smartphone. Zo kunt u vanaf de bank de lampen aanzetten of ze juist dimmen. Ook kunt u instellen dat lampen op een bepaalde tijd aan en uit gaan, of dat de lampen overdag koud wit licht schijnen en in de avond warm licht. Koppelt u de verlichting aan een slimme speaker, dan verlicht u uw huis al door het zeggen van “Hé Google, lampen aan”. Hoe slim is dat?

Slimme thermostaat

Thuiskomen of opstaan in een koud huis, of de verwarming per ongeluk aan laten staan als u weg bent; met een slimme thermostaat is dat verleden tijd. Zo’n thermostaat is ‘zelflerend’ en past zich volledig en automatisch aan uw gedrag en leefstijl aan. Hij weet wanneer u opstaat en wanneer u thuiskomt. Door daar op in te spelen zorgt hij voor meer comfort én een lagere energierekening. En natuurlijk kunt u een slimme thermostaat met een app vanaf afstand bedienen.  Zo komt u ook van vakantie thuis in een warm huis. 

Slimme deursloten

Slimme deursloten zijn elektrische sloten die u op afstand kunt bedienen. Dat kan met een app, pincode, afstandsbediening of zelfs met een vingerscan. Een sleutel wordt daarbij overbodig. Handig, dan kunt u deze ook niet meer kwijtraken of vergeten. Bent u toch gewend aan uw sleutel? Bij veel slimme deursloten kunt u die erbij blijven gebruiken. Wat in zo’n geval het voordeel van een slim slot, is dat u andere mensen op afstand kunt binnenlaten. Fijn, als u even niet thuis bent. Of wanneer u de deur zelf niet open kan doen. Nog een voordeel is dat u altijd zeker weet dat de deur op slot is wanneer dat moet. 

Slimme deurbel

Met een slimme deurbel staat u direct in contact met uw bezoeker. Wanneer iemand aanbelt ontvangt u een bericht op uw smartphone en kunt u zien wie er voor de deur staat en met diegene praten. Komt iemand een pakketje brengen, dan kunt u de bezorger verwijzen naar de buren of naar de schuur. En wanneer u even geen zin heeft in bepaald bezoek, dan doet u gewoon net alsof u niet thuis bent. 

Robotstofzuiger

Voor maar weinig mensen is stofzuigen een favoriete bezigheid. Een robotstofzuiger kan u dat vervelende klusje uit handen nemen, zodat u tijd over heeft om leuke dingen te gaan doen. Het handige zit hem er vooral in dat u de robot kunt laten stofzuigen wanneer u niet thuis bent. De stofzuiger is zo slim dat hij weet waar drempels zijn en dat hij niet van de trap valt, al is het stofzuigen van de trap zelf nog iets te hoog gegrepen, dus dat blijft voor uw rekening. 

Slimme speaker

Een slimme speaker is een interactieve luidspreker die u bedient met uw stem. Met een slimme speaker kunt u een gesprek voeren en u kunt het apparaat van alles vragen. Bijvoorbeeld wat ‘idiosyncratisch’ betekent of wat voor weer het morgen wordt. Of hoe u een perfect eitje kookt. Door andere (slimme) apparaten aan de slimme speaker te koppelen kunt u deze apparaten bedienen met uw stem. Zo kunt u muziek afspelen via Spotify door naar een nummer te vragen, met uw stem de verlichting in uw huis bedienen of vanaf de bank de deur openen. 

Slim advies van Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl, een informatieve website met onafhankelijk smart home advies. Dagelijks is hij met slimme apparaten bezig. Wilt u slimme apparaten aanschaffen? Let u dan op het volgende:

  • Let altijd op ondersteuning: Een smart home is pas slim als apparaten met elkaar kunnen 'communiceren' en processen geautomatiseerd worden. 
  • Hecht waarde aan uw privacy: Bij een smart home is de kans op het delen van persoonlijke informatie veelal aanwezig. Weet wat er gedeeld wordt en let hier altijd goed op. Ook is je verdiepen in de beveiliging van deze apparaten geen overbodige luxe!
  • Zorg altijd voor een plan B: Apparaten die communiceren over het web kunnen functionaliteiten verliezen als de verbinding wegvalt. Bedenk daarom altijd een plan B voor wanneer zo’n situatie zich voordoet. 
  • Slimme apparaten hoeven niet altijd slimmer te zijn: Kijk altijd naar uw persoonlijke situatie bij het bepalen of iets echt van toegevoegde waarde is. Wilt u uw verlichting bedienen met een app of is een simpel lichtknopje handiger? 

Met de volgende slimme apparaten zit u volgens Tigchelaar goed:

  • Slimme verlichting: Philips Hue
  • Slimme thermostaat: Nest Thermostat E
  • Slimme deursloten: Nuki Smart Lock 2.0
  • Slimme deurbel: Nest Hello videodeurbel
  • Robotstofzuiger: iRobot Roomba i7+
  • Slimme speaker: Google Nest Hub
Smarthome met slimme apparaten bediend met telefoon