Rijbewijskeuring

Oudere automobilisten (rijbewijs B) en motorrijders (rijbewijs A) moeten zich vanaf hun 75ste opnieuw laten keuren. Rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar zijn langer geldig, namelijk tien jaar. Voor wie het rijbewijs korter dan tien jaar geldig is, vanwege een medische aandoening of medicijngebruik, blijft de rijbewijskeuring voor verlenging verplicht. ANBO heeft een landelijk netwerk van geregistreerde keuringsartsen opgezet. Deze artsen voeren betaalbare rijbewijskeuringen uit. Lees hieronder meer!

 

Moet ik mij opnieuw laten keuren?

  • Jonger dan 60 jaar? Nee, uw rijbewijs is 10 jaar geldig.
  • Tussen 60 en 65 jaar? Nee, uw rijbewijs is 10 jaar geldig.
  • Tussen 65 en 70 jaar? Nee, uw rijbewijs is geldig tot uw 75e.
  • Tussen 70 en 75 jaar? Mogelijk, uw rijbewijs is 5 jaar geldig. Een medische (her)keuring is alleen nodig als uw rijbewijs verloopt.
  • 75 jaar of ouder? Ja, uw rijbewijs is 5 jaar geldig. Een medische (her)keuring is verplicht.

Voordelige keuring

ANBO heeft een landelijk netwerk van officieel geregistreerde keuringsartsen opgezet. Verspreid over de provincie voeren de artsen, speciaal voor leden van ouderenorganisaties, betaalbare rijbewijskeuringen uit. Moet u zich laten (her)keuren voor uw rijbewijs? Download dan hieronder de lijst van keuringsartsen per provincie* en profiteer van korting op uw rijbewijskeuring!

Download de lijst van keuringsartsen >>

*Let op: het betreft een pdf-bestand van 105 pagina's. Door in de inhoudsopgave op de provincie van uw keuze te klikken, gaat het systeem meteen naar het juiste hoofdstuk in het document. Door op 'naar boven' te klikken, keert u weer terug naar de inhoudsopgave.

Exclusief voor leden

De korting op de medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is exclusief voor ANBO-leden. Bent u nog geen lid, maar wilt u wél gebruikmaken van dit voordeel? Klik dan hier om lid te worden. 

Wilt u, als ANBO-lid, gebruikmaken van de voordelige rijbewijskeuring en komt u er zelf niet uit? Neem dan telefonisch contact op met onze Ledenservice via telefoonnummer 0348 - 724 972.

Word lid van ANBO >>

Hoe werkt het?

Klik hier voor de veel gestelde Raad & Daad vragen en antwoorden over het rijbewijs en de (her)keuring.

Voor verlenging van uw rijbewijs na uw 75e is een medische rijbewijskeuring verplicht. Voorafgaand aan deze keuring moeten automobilisten een gezondheidsverklaring invullen. Deze is tegen betaling verkrijgbaar via mijnCBR.nl. De Gezondheidsverklaring is ook te koop als papieren formulier bij de meeste gemeenten. Wij raden u aan vooraf na te gaan of uw gemeente de Gezondheidsverklaring aan de balie verkoopt. Kijk hiervoor op op rijksoverheid.nl of bel naar het telefoonnummer 1400.

Om te voorkomen dat oudere automobilisten onnodig op kosten worden gejaagd of tijdelijk zonder rijbewijs komen te zitten, heeft Regelzorg de Keuringscheck ontwikkeld. Door het invullen van slechts enkele gegevens wordt duidelijk of het nodig is om een keuringsformulier, de zogenaamde Gezondheidsverklaring, aan te schaffen. U dient deze papieren (verklaring) altijd zelf naar het CBR te sturen.

Mogelijk wordt uw verplichte rijbewijskeuring (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer naar de mogelijkheden bij uw zorgverzekering of tussenpersoon. U heeft altijd een kwitantie nodig om achteraf in te dienen bij uw verzekeraar.

ANBO Ledenvoordeel, korting op rijbewijskeuring

In het kort

  • Rijbewijskeuring verplicht vanaf 75 jaar
  • Lijst van keuringsartsen door Nederland
  • Korting op uw medische (her)keuring
  • Exclusief en gratis voor leden