Behandelpaspoort

Welk behandelwensen heeft u eigenlijk?

Welk behandelwensen heeft u eigenlijk? Dat is een vraag die mensen lastig te beantwoorden vinden. Volgens Ester Bertholet, specialist ouderengeneeskunde, is het belangrijk om er vroeg mee te beginnen. In alle rust, met een heldere geest en in goed overleg met mensen in uw omgeving. Vanuit die gedachte heeft ze het zogeheten Behandelpaspoort in het leven geroepen.

In een eerder interview in ANBO Magazine meldde Bertholet over het paspoort: “We hebben goed nagedacht over alle aspecten. We zijn vragen anders gaan formuleren en zijn verder gaan denken dan alleen ‘Wilt u gereanimeerd worden, als dat nodig blijkt te zijn?’. We hebben de opzet breder gemaakt met vragen als: Wat is belangrijk voor u? Wat moeten we weten van u? Bent u gelovig waardoor u bepaalde ingrepen niet wilt? Wie moeten we inschakelen in geval van nood? En wie vertegenwoordigt u in die situatie?” 

Het zijn de vragen waar zorgvuldig over nagedacht moet worden. Daar is in overleg met een huisarts niet altijd tijd voor. Laat staan bij een crisisbehandeling in het ziekenhuis. Volgens Bertholet is het dan ook nadrukkelijk de bedoeling om over die vragen na te denken en na te blijven denken. “Mensen moeten dit in de loop der tijd gaan invullen, als een soort werkboekje.”

Niet dwingen

Het paspoort kan gebruikt worden als een officiële wilsverklaring maar kan op elk moment worden aangepast. Rechtsgeldig is het dus wel. “Het is een grote misvatting dat je naar een notaris moet voor een behandelverklaring. Als jij op willekeurig welk briefje vermeldt wat je wel of niet wilt en je ondertekent dat met een handtekening en datum, dan is dat rechtsgeldig. Een arts die dat onder ogen krijgt moet daar naar handelen. Je kunt een arts niet dwingen een handeling te verrichten, maar wij mogen ook niemand behandelen die dat niet wil.”

Naast de ‘reguliere’ versie zijn er eind vorig jaar vijf nieuwe versies verschenen:

  • Makkelijk lezen-versie
  • Versie voor slechtzienden
  • Turkse versie
  • Marokkaans-Arabische versie
  • Engelse versie

Meer informatie over het behandelpaspoort vindt u op www.behandelpaspoort.nl.

Uw voordeel

Als lid van ANBO kunt u het paspoort en een informatieboekje bestellen (maximaal twee per persoon) voor 11 euro, in plaats van 12,50 euro. Voor het paspoort, infoboekje en de opbergmap betaalt u 18,45 euro, in plaats van 19,95 euro. Alle genoemde bedragen zijn exclusief verzendkosten.

Paspoort

Exclusief voor leden

Om te kunnen lezen hoe u als ANBO-lid gebruik kunt maken van dit voordeel, dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO.

Behandelpaspoort | ANBO Ledenvoordeel

In het kort

  • Korting €1,50
  • Exclusief voor ANBO-leden