Kamers met aandacht helpt jongeren én ouder

Win-win wonen

Wanneer de kinderen uit huis zijn of u om een andere reden ruimte over hebt thuis, kan een huis soms groot en ongezellig aanvoelen. Heeft u er wel eens aan gedacht om een kamer te verhuren? Kamers met Aandacht is er speciaal voor mensen die ruimte over hebben en wel wat gezelligheid in huis kunnen gebruiken.

Bianca van der Neut is directeur en oprichter van Kamers met Aandacht, een non-profit organisatie die kwetsbare jongeren op weg helpt naar zelfstandigheid. “Vooral voor jongeren die niemand hebben om op terug te vallen is het een te grote stap om van een groep met begeleiders naar een woning voor zichzelf te gaan. Een kamer met aandacht gaat niet per se om de kamer, die is tijdelijk. Het gaat erom dat jongeren ergens komen te wonen waar ze iemand hebben om op terug te vallen. Na één of twee jaar zijn ze gewend aan zelfstandig wonen, hebben ze hun netwerk uitgebreid en zijn ze klaar voor de volgende stap.” Inmiddels zijn 44 jongeren geholpen aan een kamer.

Verhuren met aandacht 

Kamers met Aandacht is er niet alleen voor jongeren. Van der Neut legt uit: “Er zijn veel ouderen die letterlijk ruimte over hebben. In hun huis en in hun leven. Sommigen van hen willen graag iets doen voor iemand, maar niet meer heel intensief zorgen. Of ze hebben behoefte aan een beetje reuring. Dan is Kamers met Aandacht een mooie oplossing. Verhuurders van Kamers met Aandacht zijn vaak mensen met volwassen kinderen die het huis uit zijn, die ruimte hebben en zin hebben in wat gezelligheid. Soms zijn het mensen die vroeger pleegzorg hebben verleend en dat nu niet meer willen. Maar deze ervaring hoef je helemaal niet te hebben. Affiniteit met de doelgroep is fijn, maar het enige wat belangrijk is, is dat je ruimte hebt en bereid bent een beetje aandacht aan je huurder te besteden.”