“Je wordt bang gemaakt dat je de zaken niet goed geregeld hebt”

Schoondochter ANBO-leden waarschuwt: notarisbezoek? Bereid u goed voor!

De schoonouders van Jeanette Schols (52) hebben onlangs voor het eerst een testament laten opmaken. Toen Jeanette dat eens goed onder de loep nam, kreeg zij het vermoeden dat ze flink waren opgelicht en dat dit waarschijnlijk bij veel meer ouderen gebeurt. Ze zocht de zaak uit en nam contact op met ANBO. “Ik wil vooral anderen waarschuwen.” 

“Mijn schoonouders lazen in de bijlage van hun regionale krant een advertorial van een financieel adviseur. Een advertorial is een soort advertentie maar ziet er minder commercieel uit. In de tekst werd gesuggereerd dat je je eigen huis moet ‘opeten’ mocht je ooit in een verpleegkliniek komen. En dat je vermogen, waarvan het de bedoeling is dat je kinderen het erven, dan als sneeuw voor de zon verdwijnt. Met een vrijblijvend en gratis eerste adviesgesprek zou deze adviseur een voorstel kunnen doen om dat op te lossen.” 

Toch wel geschrokken

“Mijn schoonouders hebben een huis ter waarde van €150.000,- aflossingsvrij en willen graag dat mijn man en zijn zus dat erven. Daarnaast wilden ze toch al laten vastleggen dat mijn man zou worden aangewezen als bewindvoerder van de erfenis bij overlijden van zijn zus. Na het lezen van de advertorial waren ze best geschrokken en besloten ze een afspraak te maken met de financieel adviseur, een specialist in erfrecht, om die twee zaken voor te leggen.”

Heel ongebruikelijk

“Tijdens dat eerste gesprek concludeerde de erfrechtspecialist dat er een testament moest worden opgemaakt. Hiervoor heeft hij een afspraak gemaakt bij de notaris, waar mijn schoonouders voor het eerst het testament onder ogen kregen. Ze hadden van tevoren geen concept gezien en geen eerdere afspraak met de notaris gehad. Op zich al heel ongebruikelijk, maar goed. Een paar passages werden voorgelezen en ze konden het ter plekke ondertekenen. Dat deden ze.” 

Niet in de haak

“Toen alles afgerond was, stuurden mijn schoonouders ons het testament toe. “Dan weten jullie er ook van.” Ik heb helemaal geen juridische achtergrond, maar ik zoek wel graag dingen uit. En ik ontdekte al snel dat er iets niet in de haak was. Ten eerste bleek het een heel, heel standaard testament te zijn, waarvoor mijn schoonouders in totaal ruim €2.600,- moesten betalen. Ook ontbrak de passage dat mijn echtgenoot als bewindvoerder moet worden aangewezen. En na wat onderzoek bleek dat mijn schoonouders helemaal niet bang hoefden te zijn dat ze hun huis zouden moeten opeten als één van de twee naar een verpleeghuis moet. De bijdrage aan kosten wordt voornamelijk bepaald aan de hand van het inkomen. Bezit speelt een veel minder grote rol. De belangrijkste reden om te investeren in het opmaken van een testament was voor hen dus helemaal niet van toepassing!” 

Krankzinnig hoog bedrag

“Het verhaal klopt van geen kanten. De financieel adviseur rekende €1.430,- voor een gesprek van een half uur plus één telefoontje. En €1.240,- notariskosten is wel erg stevig voor een simpele aanpassing in een standaard testament, een aanpassing die bovendien niet eens was doorgevoerd! Al met al een krankzinnig hoog bedrag. Ik heb contact opgenomen met de notaris en de financieel adviseur, die elkaar de zwartepiet toe bleven schuiven. Uiteindelijk wilde de notaris de aanpassing doen maar dat zou mijn schoonouders nog eens €300,- extra kosten. Hij noemde het nog ‘een schappelijk prijsje’ ook. Ik dacht: ‘mooi niet!’”

Mooie fles wijn

“Ik zat nog te bedenken hoe ik hier nu het beste mee om kon gaan, toen mijn schoonouders gebeld werden door de notaris. Dat hij een uitzondering zou maken en de aanpassingen kosteloos zou doorvoeren. Ook kregen ze dit keer keurig een concept opgestuurd én ontvingen ze een mooie fles wijn. Waarschijnlijk voelde hij nattigheid.” 

Als sneeuw voor de zon

“Dit bedrijf profiteert van onzekerheid bij ouderen. Je wordt bang gemaakt dat je je zaakjes niet goed voor elkaar zou hebben. Maar als je een bescheiden vermogen hebt, dan is het bij de wet meestal wel prima geregeld. Door mensen onnodig angst aan te jagen dat hun bezit als sneeuw voor de zon wegvloeit, haalt dit soort ‘adviseurs’ ze over een testament op te laten maken. Waar veel te veel voor gerekend wordt en wat in veel gevallen dus niet eens nodig is! Wat ik de lezers van ANBO Magazine vooral wil meegeven is: geloof nooit zomaar wat je in een advertentie leest en doe eerst zelf onderzoek, of vraag kinderen of kennissen je te helpen.” 

Testament opmaken? Let op de volgende zaken

  • Bereid u goed voor op een notarisbezoek. Bijvoorbeeld via brochures en folders die het Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft voor veel zaken die de notaris regelt Haal die op bij een notariskantoor en kijk of het noodzakelijk is om naar de notaris te gaan en wat er voor uw bezoek nodig is.
  • Ga niet over één nacht ijs; er zijn veel notariskantoren, zoek een notaris die bij u past.
  • Belangrijk is dat alle notarissen verplicht zijn lid te worden van de KNB.
  • De KNB bewaakt en bevordert de kwaliteit van het notariaat.
  • Bovendien stelt de KNB beroeps- en gedragsregels op waar notarissen zich aan moeten houden. Ieder notariskantoor wordt eens per drie jaar door een daartoe opgeleide collega-notaris getoetst.
  • Als u een klacht heeft over de handelwijze, rekening of houding van een notaris, kunt u de KNB vragen om te bemiddelen. Kijk op https://www.knb.nl/de-notaris/klacht-over-notaris wat u in dat geval kunt doen.
Jeanette Schols