Interview met Acteur Huub Stapel

“Blijf geïnteresseerd, lees de krant, kijk wat de jeugd doet, dan word je honderd”

In ANBO Magazine leest u in iedere uitgave diverse interviews met mensen die veel weten over een bepaald onderwerp en bekende Nederlanders. Lees hier het interview met Huub Stapel.

Dat de solo-theatervoorstelling Alleen familie zó succesvol zou worden, kwam voor Huub Stapel zelf ook wel een beetje als een verrassing, vertelt hij in het café waar we hebben afgesproken. Het begon ermee dat hij meedeed aan het televisieprogramma Verborgen Verleden in 2022. “Moeder was een heilige en vader was een held. Dat beeld van mijn ouders lag voor mij al jaren zo vast. Maar toen begonnen de opnames ...”

Stapel ging voor het programma naar het Nationaal Archief in Den Haag. “Een map die tevoorschijn werd gehaald, het handschrift van mijn vader, een aanmeldingsformulier van de NSB ... ik kan de schrik van dat moment nog altijd terughalen. Had mijn vader mensen verraden? Moest ik mijn ideeën over hem gaan bijstellen? Ik zou er gaandeweg achter komen dat ik juist nóg meer reden had om trots op hem te zijn, maar ik kan je wel vertellen dat ik tijdens de uitzending wel tien keer in janken ben uitgebarsten. Niet lang daarna bedacht ik: zit er niet in elke 
familiegeschiedenis zo’n soort verhaal? En hoe mooi zou het zijn om daar een voorstelling over te maken?”

134 gulden en 65 cent

Stapels vader was verliefd geworden op de dochter van een NSB‘er en had zich aangemeld om bij de familie in het gevlei te komen. Binnen een jaar werd het lidmaatschap alweer opgezegd. Daarna was hij in het verzet gegaan, had overvallen gepleegd, treinen laten ontsporen, werd opgepakt en vastgezet. “Ik las de brieven waarin het allemaal uitvoerig stond beschreven en dacht: waarom heb je ons daar nooit iets over verteld? Zou het zijn omdat hij dan ook dat NSB-verhaal moest opbiechten? Wij, de kinderen, hadden het idee dat hij er later, als hij eenmaal met pensioen was, wel over zou gaan praten, maar hij is helaas op zijn 62ste al aan een hartaanval overleden.

Een maand geleden kregen we van een 95-jarige nicht te horen dat hij het wél aan mijn moeder had verteld. Zij zat in het geheim. En ze zou zoiets gezegd hebben als: het was vanwege de liefde en daarna heb je zoveel goede dingen gedaan, het is oké. Mooi toch? Hoe goed die twee het samen hebben gerooid? Het is bizar hoeveel deeltjes van het verhaal nog naar boven komen. Zo hebben we een jaar of vijf geleden een formulier gevonden waarop de inboedel van mijn geboortehuis – Spoorstraat 63 te Tegelen – tot in detail beschreven staat: item voor item, met een totaalbedrag van 134 gulden en 65 cent. Dat was alles. Mijn oom Sjef die met tante Drina, het oudere zusje van mijn moeder, was getrouwd, had mijn ouders geld geleend en beslag laten leggen toen er niet snel genoeg werd terugbetaald. De klootviool! Terwijl die man barstte van het geld; al zijn dertien kinderen kregen bij hun trouwen een huis van hem en voor een paar rotcenten stuurt ‘ie de deurwaarder op mijn ouders af! Tante Drina heeft daar op het laatst een stokje voor gestoken. Als je dat doet, zei ze, hoef ik je nooit meer te zien!”

Huub Stapel

Wie is Huub Stapel? | ANBO Magazine

Hubertus Wijnandus Jozef Marie Stapel is geboren op 2 december 1954 in Tegelen Nederlands acteur. Hij is vooral bekend geworden door zijn rollen in de films De Lift (1983), Flodder (1986) en Amsterdamned (1988). Vorig jaar toerde hij door het land met de voorstelling Alleen Familie.

Wilt u de rest van het artikel lezen en bent u lid van ANBO? Dan kunt u ook direct hieronder verder lezen. Hiervoor dient u  wel ingelogd te zijn bij Mijn ANBO. Log hier in bij Mijn ANBO

Interview Huub Stapel | ANBO Magazine