”Ik ga door zolang mijn hoofd het toelaat”

Er zijn binnen ANBO diverse vrijwilligersfuncties waarvan u als lid gebruik kunt maken. Uiteraard kunt u ook zelf vrijwilliger worden. Wij stellen alle functies even aan u voor en laten iemand aan het woord die deze functie bij ons bekleedt.

Functie: ANBO Belastinginvulhulp
Waarvoor: Om leden te helpen met hun aangifte inkomstenbelasting en met het aanvragen of wijzigen van zorg- en huurtoeslag
Hoe aan te vragen?  Via onze Belastingservice, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur via telefoonnummer 0348 46 66 91. Mailen kan uiteraard altijd: ledenservice@anbo.nl.
Hoe te worden? Kijk op www.anbo.nl/belastinginvuller of mail naar vrijwilliger@anbo.nl.

Onze Belastingservice biedt leden hulp bij het invullen van hun aangifte en bij het aanvragen van zorg- of huurtoeslag. Zo krijgt iedereen waar hij of zij recht op heeft. Vrijwilliger Liena Veenstra (77) staat bekend als ‘Liena van ANBO’. Ze is al minstens twintig jaar vrijwilliger bij ANBO en vervult daar meerdere vrijwilligersfuncties. “Ik heb iets met ANBO. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven”, vertelt ze. In haar rol als belastinginvulhulp helpt ze mensen met het doen van hun aangifte en het aanvragen van toeslagen. “Mensen hebben vaak problemen met de papierwinkel. Het geeft mij een kick om ze daarbij te helpen. Helemaal als ze door mijn hulp hun geld terugkrijgen.” Na zoveel jaar kent ze de belastingformulieren op haar duimpje. Ooit kreeg iemand dankzij Liena zoveel geld terug dat ze er bijna een auto van kon kopen. “Daarom ga ik hier zo lang mee door als mijn hoofd dat toe laat.”

Functie: ANBO Consulent
Waarvoor: Ondersteunt leden bij diverse praktische zaken als het op orde krijgen van de financiële administratie, de voorbereiding op een keukentafelgesprek of het helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift.
Hoe aan te vragen? Via onze Raad & Daad Advieslijn, iedere werkdag telefonisch bereikbaar, van 10.00 tot 15.00 uur, via 0348 46 66 88. Mailen kan naar raadendaad@anbo.nl.
Hoe te worden? Kijk op www.anbo.nl/consulent of mail naar vrijwilliger@anbo.nl.

Een ANBO Consulent komt bij onze leden thuis en helpt ze de regie in eigen handen te houden door hulp en informatie te bieden op het gebied van inkomen, gezondheid en wonen. Bijvoorbeeld door samen met iemand de financiële administratie op orde te krijgen, het aanvragen van een Wmo-voorziening of het bijwonen van een keukentafelgesprek. Toen Marjan Hilgers (66) stopte met werken wilde ze zich graag inzetten voor andere mensen. Directe en praktische hulp bieden die ze zelf kon organiseren. Daarom werd ze in 2014 ANBO Consulent. Haar takenpakket is divers maar heeft veelal te maken met het invullen en uitzoeken van papierwerk. Daar is ze na al die jaren behoorlijk handig in geworden. Er is nog nooit iemand geweest die ze niet kon helpen. “Ik doe dit omdat ik mensen wil helpen, maar de erkenning is natuurlijk ook fijn. Helemaal als je niet meer werkt.” Maar de grootste beloning voor Marjan blijft nog altijd ‘een blij gezicht’.

Functie: ANBO Woonconsulent
Waarvoor: Maakt samen met bewoner(s) een eerste huischeck en geeft advies over mogelijk preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om veiligheid in als ook om de woning te vergroten.
Hoe aan te vragen? Via onze Raad & Daad Advieslijn, iedere werkdag telefonisch bereikbaar, van 10.00 tot 15.00 uur, via 0348 46 66 88. Mailen kan naar raadendaad@anbo.nl.
Hoe te worden? Kijk op www.anbo.nl/woonconsulent of mail naar vrijwilliger@anbo.nl.

Soms zijn er aanpassingen aan een woning nodig om er veilig en comfortabel te blijven wonen. Een Woonconsulent weet welke dit zijn en hoe je die kunt doorvoeren. Deze deskundige vrijwilligers zijn experts op het gebied van inbraakpreventie, valpreventie, brandveiligheid en woningaanpassingen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ze bezoeken zelfstandig wonende leden aan huis, brengen risico’s in kaart en geven op basis daarvan praktische veiligheidsadviezen. Zo kunnen leden fijn en veilig blijven wonen. Sinds vorig jaar is Ben Dijkman (69) Woonconsulent bij ANBO. Hij vindt het leuk om mensen te helpen met praktische zaken. “Sommige dingen zijn voor mij heel makkelijk om te realiseren maar zijn voor anderen juist ingewikkeld. Ik vind het fijn om mensen daarbij te helpen.” Doordat Ben als Woonconsulent mensen kan laten zien wat er allemaal mogelijk is wonen ze langer veilig thuis. “Een dankbare taak”, aldus Ben.

Functie: ANBO Sociaal Netwerker
Waarvoor: Signaleert onder andere eenzaamheid of andere problemen, helpt om meer contact te leggen met leeftijdsgenoten en/of gaat samen op zoek naar activiteiten in de buurt.
Hoe aan te vragen? Via onze Raad & Daad Advieslijn, iedere werkdag telefonisch bereikbaar, van 10.00 tot 15.00 uur, via 0348 46 66 88. Mailen kan naar raadendaad@anbo.nl.
Hoe te worden? Kijk op www.anbo.nl/sociaalnetwerker of mail naar vrijwilliger@anbo.nl.

Een Sociaal Netwerker helpt eenzame ouderen weer een actief sociaal leven op te bouwen. Niet alleen door ze regelmatig te bezoeken, maar juist door ze te helpen om zelf meer contact te leggen met leeftijdsgenoten. Machteld Blinckman (76) is van jongs af aan begaan geweest met ouderen. Voor haar was het niet meer dan logisch om vrijwilligerswerk te doen nadat ze met pensioen ging. “Ik bied een luisterend oor en voer gewoon een gesprek. En soms help ik met dingen die voor mij heel simpel zijn, maar anderen niet meer kunnen. Wat ik doe is voor sommigen heel waardevol. En wat ik ervoor terug krijg is voor mij weer waardevol. Ik haal er veel voldoening uit en hoor de mooiste levensverhalen. Fantastisch!” Machteld merkt dat veel ouderen nog sociale activiteiten willen ondernemen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Een Sociaal Netwerker helpt ze daarbij, bijvoorbeeld door samen op zoek te gaan naar leuke activiteiten in de buurt. Daardoor kunnen ouderen weer meedoen in de maatschappij.

Liena Veenstra