Hoeveel moet ik dagelijks drinken?

Voldoende drinken is belangrijk, zeker tijdens de warme zomermaanden. Waar u normaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig heeft, is het bij warm weer goed om minstens 2 liter te drinken. Van water en thee tot koffie en melk.

Deze tips helpen om genoeg vocht binnen te krijgen.

Voor een goede nierfunctie en een makkelijke stoelgang is het van belang om voldoende te drinken. Over het algemeen zorgt het dorstgevoel ervoor dat u, ook op hogere leeftijd, voldoende drinkt. Maar niet iedereen krijgt dorst als hij minder drinkt dan aanbevolen. Als u niet zo zelfredzaam bent, last heeft van urine-incontinentie of verstopping, is extra aandacht nodig voor voldoende vocht.

Tips om genoeg te drinken

  • Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd iets te drinken. Bijvoorbeeld bij het ontbijt en de lunch een glas melk en bij het avondeten een glas water.
  • Maak drinkmomenten onderdeel van uw dagelijkse routine. Zoals koffie drinken na het boodschappen doen of na uw wandeling, thee drinken om 3 uur, een kopje koffie of thee bij het kijken naar het journaal.
  • Zet een kan water op tafel, zodat u eraan herinnerd wordt om te drinken.
ANBO | VitaalVoordeel | Voeding | Wat is gezonde voeding

Wat zijn gezonde dranken?

Als u ouder bent dan 70 jaar raden we aan om dagelijks vier porties melk en melkproducten, zoals karnemelk, te nemen. Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van calcium en de vitamines B2 en B12. Wilt of kunt u geen melk drinken dan is sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines een alternatief. Daarnaast adviseren we om per dag drie kopjes thee te nemen en maximaal vier kopjes koffie zonder suiker. De rest kunt u aanvullen met water. Frisdrank en sap bevatten veel suiker en kunt u beter niet te vaak drinken. Voor alcohol is het advies: drink niet en als u toch wilt drinken, neem dan maximaal één glas per dag.

ANBO VitaalVoordeel | Hoeveel moet ik dagelijks drinken | Voeding

Over het Voedingscentrum

In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is er veel veranderd. Het aanbod van eten en drinken is enorm gegroeid: op steeds meer plekken kun je voedsel de hele dag door kopen. Juist in deze tijd is voorlichting nodig over wat goed eten is. Kijk voor meer informatie op: www.voedingscentrum.nl