Hoe houdt ú uw brein scherp?

In ANBO magazine 7 vertelt hersenprofessor Erik Scherder over ons brein dat net als andere spieren goed onderhouden moet worden. Maar wat zijn de tips van onze leden? u leest ze hieronder.

Mevrouw Westerlaken (76)

“Ik houd mijn brein scherp door het dagelijks lezen van de krant en het volgen van nieuws en actualiteitenrubrieken op televisie. Ik heb onlangs een ‘opfriscursus’ Engels gedaan: Vitaal op leeftijd van de Rijksuniversiteit Groningen. Duur: drie maanden en wekelijks twee uur via Zoom de huiswerklessen doornemen. Zeer de moeite waard! Ik heb begrepen dat de RUG binnenkort de cursus opnieuw organiseert en daarvoor ‘bejaarden’ nog uitnodigt. Er zijn geen kosten aan verbonden. Je kraakt je brein en je leert er nog wat van ook.”

Familie Brink (70 en 71)

“Wij puzzelen elke dag. Cryptogram en moeilijke sudoku. Ook doen we veel vrijwilligerswerk waardoor we met andere mensen praten, maar vooral luisteren, informatie opslaan in je hersenen.”

Mevrouw Wouters (74)

“Door veel te puzzelen lezen en quizzen op tv mee te doen zoals Met Het Mes Op Tafel.”

Meneer Kors (83)

“Ik hou mijn brein scherp door dagelijks de krant te lezen en de puzzels daarin, probeer, op te lossen. Ook rij ik (83 jaar jong) nog minstens drie tot zes keer per jaar naar Spanje (ons tweede huis!) en ontmoet daar altijd wel vrienden. De gesprekken met hen zijn anders en gaan over andere dingen dan met onze vrienden in Nederland. Onze hoofdreden om jaarlijks zo vaak naar Spanje te gaan, is natuurlijk het mooie weer daar. Wij blijven van het leven en van het weer genieten.”

Meneer Schaap (83)

“Mijn brein scherp houden, daar doe ik veel voor, zoals: dagelijks een half uur buiten lopen of fietsen. Elk vrij ogenblik puzzelen, met cryptogrammen, sudoku’s, kruiswoord- of Zweedse puzzels. Lezen; kranten, tijdschriften en tot slot de financiën beheren.”

Mevrouw Jansen – Brandsma (86)

“Ik ben 86 jaar en mijn brein is nog scherp. Ik golf twee keer per week en loop dan achttien holes. Bridgen doe ik één keer per week in clubverband van de bridgebond en daarnaast vier maal in de maand met een groepje aan huis. Fitness doe ik één keer per week een uur bij een fitnessclub. Daarna gezamenlijk aan de koffie en enkelen gaan daarna douchen en de sauna in, ik hoor bij het laatste groepje. Ik ga regelmatig met een vriendin een stad bezoeken met onze OV-kaart plus een overnachting. Met dezelfde vriendin of nog een extra gaan we in februari altijd de zon opzoeken. Ik kook graag en ontvang daarvoor ook gasten, maar ga ook graag uit eten. Ik lees de krant op mijn iPad, lees graag een boek, maar daar komt het meestal niet van. Vanaf half tien ‘s avonds kijk ik tv en dan eventueel nog Netflix. Ik kom altijd tijd tekort.”

Familie Saraber (85)

“Door veel buiten te zijn en te wandelen met mijn invalide echtgenote in haar rolstoel. Door veel autoritjes te maken in de omgeving, veel te puzzelen, spelletjes te doen als rummikub en Triominos. Veel lezen, vooral de krant en boeken. Tweemaal per week naar de fysio (loopband, fietsen, roeien). Wij zijn beiden 85 jaar en 60 jaar getrouwd. We hebben ons huis verkocht (vijf jaar geleden) en wonen in een appartement met alle gemakken van dien, dichtbij een winkelcentrum, een medisch centrum en apotheek. Als ons pensioen nog eens geïndexeerd wordt en de AOW een beetje hoger kunnen we gerust nog wat jaren genieten.”

Mevrouw De Keizer (81)

“Ik geniet een goede gezondheid en ik ben altijd geïnteresseerd over toekomstige veranderingen. Ik geef lezingen door het gehele land. Over de charme van het ouder worden. Zie ook mijn (wat verouderde) website www.dekeizerseniorwonen.nl. In mijn lezingen geef ik informatie over hoe we ook over vijf en tien jaar kwaliteit van leven kunnen hebben. Maar daar moeten we wel wat voor doen. Vooral digitale vaardigheid is belangrijk. Ook deze levensfase is mooi. Een fase die wel voor de een mooier is dan voor de ander. Maar toch. De kwaliteit van ons leven zit voor een groot gedeelte tussen onze oren. Ik ben makelaar geweest en ik had eigen kantoren. Toen was ik al geïnteresseerd in de veranderingen van de maatschappij. Wonen en welzijn zijn belangrijke onderwerpen. En hoe kunnen we zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Hoe maak ik mijn woning ‘ seniorproof’? Ook zit ik in diverse commissies. Waarom? Ik vind dat we als senior onze stem moeten laten horen. Als 65-plussers op een dag zouden staken, geen kleinkinderen zouden opvangen, geen vrijwilligerswerk doen. Heel Nederland zou plat liggen. Zo belangrijk zijn wij senioren voor de maatschappij. Alleen wij senioren zijn ons dat niet bewust. Ik zou graag willen dat wij senioren veel trotser zouden zijn op onze senioriteit. En onze wijsheid en ervaring inzetten voor de maatschappij. Graag wil ik senioren inspireren en motiveren. Wees enorm dankbaar dat je deze leeftijd hebt bereikt.”