Goed klimaat

Een gezond huis creëert u zelf

Fijn wonen doen we in een gezond huis. Een woning met veel daglicht, goede luchtkwaliteit en een energierekening die in balans is. Dat is niet alleen goed voor het klimaat binnen, maar ook buitenshuis!

Een ‘gezond huis’ zorgt voor optimaal wooncomfort. Het is goed geventileerd, heeft de juiste temperatuur en licht dat past bij het moment van de dag. Maar een gezond huis is ook vrij van energieverspilling. Want hoe mooi en schoon ook, wonen in een energieslurper voelt toch niet zo lekker.

Lucht en temperatuur

Wist u dat binnenlucht vaak ongezonder is dan buitenlucht? Vochtigheid in huis kan ons immuunsysteem beïnvloeden en ook rook en vuur (bijvoorbeeld door koken, kaarsen en wierrook) zijn slecht voor de luchtkwaliteit in huis. Het is daarom belangrijk altijd goed te ventileren, wat inhoudt dat de lucht 24 uur per dag ververst wordt, óók in de winter. Zet uw ventilatiesysteem standaard aan, open een raam en zorg voor schone ventilatieroosters. Tijdens het koken is het verstandig de afzuigkap aan te zetten en een raam open te doen. 

Daarnaast speelt temperatuur een rol. Als het binnen te koud is verdwijnt vocht niet goed uit uw huis. Wanneer het te warm is wordt de lucht juist droog. Houd de temperatuur daarom tussen de 15 en de 21 graden. Tot slot: zet veel groen in de kamers. Met planten haalt u natuurlijke luchtfilters in huis. En ze staan nog leuk ook.

Luchtzuiverende planten

  1. Goudpalm
  2. Blauwvaren
  3. Monstera
  4. Rubberplant
  5. Dracaena

Licht en stof

Fijn wonen doet u in een huis met veel licht en weinig stof. Stof is niet alleen onaangenaam om te zien, het kan ook allergieën en astma veroorzaken. Regelmatig stofzuigen en het beddengoed vervangen is dus geen overbodige luxe. In kamers waar minder daglicht is kan een goed lichtplan enorm helpen. Daarin bepaalt u welke lampen waar moeten staan. Overdag hebben we baat bij veel koud wit licht. Koud licht, met een overwegend blauw spectrum, veroorzaakt namelijk een daling in de aanmaak van melatonine. Dat is een stofje waar je slaperig van wordt. In de avond mogen de lampen juist wat warmer van kleur. 

Verwarmen zonder te verspillen

Een warm huis voelt comfortabel aan, maar als u ziet welk effect slim verwarmen op uw energierekening (en op uw CO2-uitstoot) heeft, woont dat misschien nóg wel  fijner. Verwarmen zonder te verspillen is niet ingewikkeld:

  1. Verwarm alleen de ruimtes waar u bent. De slaapkamer hoeft u niet te verwarmen; een lagere temperatuur is beter voor de nachtrust.
  2. Zet de thermostaat ’s nachts of als u niet thuis bent op 15 graden. Zet hem een uur van tevoren omlaag. Vloerverwarming heeft een langere opwarmtijd en kunt u daarom beter op 17 of 18 graden zetten. 
  3. Zet de thermostaat een graad lager dan u gewend bent. Met een goed vest blijft u ook lekker warm. 

Let op uw apparaten

Nederlanders hebben bijna 100 apparaten per huishouden. Sommige apparaten verbruiken ook stroom als ze niet aan staan, denk maar aan het rode lampje op uw tv. Dat verbruik noemen we sluipverbruik. Per jaar is een huishouden gemiddeld 450 kWh (€100,-) kwijt aan sluipverbruik. Zet apparaten daarom echt uit in plaats van op stand-by. Dat kan door de stekker uit het stopcontact te halen of door ze te koppelen aan een contactdoos met uitknop. Ook stekkers die niet gekoppeld zijn aan een apparaat kunnen stroom verbruiken. Haal dus niet alleen uw telefoon van het snoer, maar trek de hele stekker er uit. 

Efficiënt verlichten

Energiezuinige lampen gebruiken tot 85 procent minder elektriciteit en belasten het milieu en uw portemonnee veel minder. Hoewel ledlampen duurder zijn in aanschaf bent u, als u het stroomverbruik en de levensduur meetelt, vaak toch goedkoper uit dan met een gloeilamp. De impact is zelfs zo groot dat het loont om een werkende, niet-zuinige lamp te vervangen door led. 

Sluipverbruikers

Apparaat - kWh/jaar - euro

Miniboiler - 147 - 33 euro

Uitgebreide decoder met HDD - 130 - 29 euro

Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd) - 81 - 18 euro

VHS-DVD combi - 61 - 16 euro

Satellietontvanger - 59 - 13 euro

(bron: Milieu Centraal)

Gezond en groen huis