Eerder stoppen met werken
Waar moet u op letten?
Stel dat u eerder zou willen stoppen met werken, waar moet u dan allemaal rekening mee houden? Wij zetten een aantal tips onder elkaar.
De AOW-leeftijd is in de afgelopen jaren flink gestegen. Vanaf 2022 ligt de grens op 67 jaar en 3 maanden. Volgens onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uit 2017 willen Nederlanders graag op hun 61ste stoppen met werken. Maar de meeste mensen denken dat dit pas na hun 66ste ook daadwerkelijk kan. Wilt u eerder stoppen met werken? Dan moet u met flink wat zaken rekening houden.
De belangrijkste vraag die u moet beantwoorden is: heb ik wel genoeg inkomen als ik stop met werken? Uiteraard zult u een alternatief moeten hebben voor uw werkinkomen.
- Onderzoek of uw werkgever een regeling heeft voor vervroegd stoppen (bijvoorbeeld een soort VUT-regeling)
- Bent u bij een pensioenfonds aangesloten? Informeer bij uw pensioenfonds of u het ouderdomspensioen eerder kunt laten ingaan.
- Heeft u voldoende spaargeld of ander vermogen waarop u tot uw AOW-leeftijd kunt interen?
Inkomsten tegenover uitgaven
Heeft u een vervangingsinkomen (zo wordt dat in vakkringen genoemd), dan is de vraag of u genoeg heeft aan dat inkomen. Wat u kunt doen is kijken naar uw inkomsten en alle uitgaven. Zijn uw inkomsten meer dan uw uitgaven? Een eerste stap om te stoppen met werken. Maar blijft deze balans in de toekomst ook zo? Uitgaven hebben de onhebbelijke gewoonte om steeds hoger te worden. Denk aan uw zorgkosten, uw energierekening of uw dagelijkse boodschappen. U wilt dat de inkomsten ook in de toekomst hoger zijn dan uw uitgaven. Kijk dan ook kritisch naar uw uitgaven. Veel mensen kunnen daar flink op besparen. Een drastische besparing is bijvoorbeeld verhuizen naar een kleinere woning, zodat uw woonlasten kunnen dalen.
Tot slot: houd bij de planning ook rekening met de besteding van uw tijd na uw vroegpensionering. Wilt u eerder stoppen met werken om meer te reizen, dan moet u de kosten daarvan wel kunnen opbrengen.
Meer weten? Kijk op www.anbo.nl/verandering
