Bent u AOW-gerechtigd?

Misschien ontvangt u in januari een voorlopige aanslag 2024

De Belastingdienst stuurt soms een voorlopige aanslag, zonder dat u hierom gevraagd heeft. Dat doen ze alleen als zij verwachten dat u het komende jaar belasting moet betalen. Bijvoorbeeld omdat u naast uw AOW een onderneming heeft, in loondienst bent of meerdere pensioenen ontvangt. Het voordeel van deze voorlopige aanslag is dat u de inkomstenbelasting in het lopende belastingjaar alvast in termijnen kunt betalen. Waardoor u bij de definitieve aanslag minder of helemaal niets hoeft te betalen.

Er is een kans dat u meer belasting moet betalen

Als u naast uw AOW meerdere pensioenen of uitkeringen ontvangt, bestaat de kans dat u meer belasting moet betalen dan er ingehouden wordt. Dat komt door de optelsom van de verschillende pensioenen of loon als u erbij werkt. Het totaalinkomen komt dan mogelijk in een hogere belastingschijf terecht. Het kan ook voorkomen dat de loonheffingskorting door meerdere instanties wordt toegepast. U betaalt dan te weinig belasting. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet u dan bijbetalen. Dankzij de voorlopige aanslag inkomstenbelasting betaalt u maandelijks een deel van de belasting die u anders in één keer achteraf moet betalen.

Let erop dat de loonheffingskorting maar door 1 werkgever of uitkerende instantie wordt toegepast. Dat kunt u zelf doorgeven aan uw werkgever of uitkeringsinstantie of aan de SVB .

Controleer de gegevens op uw voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag wordt berekend met de bij de Belastingdienst bekende gegevens, zoals de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Het is natuurlijk mogelijk dat er iets veranderd is in uw persoonlijke of financiële situatie. Controleer de gegevens op uw voorlopige aanslag daarom goed en geef wijzigingen meteen door in Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl 

Logo Belastingdienst

Hulp bij de voorlopige aanslag

We begrijpen dat het controleren van alle gegevens en bedragen op de voorlopige aanslag soms ingewikkeld is. Wilt u meer uitleg? Ga dan naar belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag

Advertorial De Belastingdienst - AOW