28 augustus 2019

ANBO-vrijwilliger Elias Niehot vertelt zijn verhaal in NRC

De NRC-rubriek Jong! maakte deze zomer plaats voor de rubriek Oud! Elke week vertellen ouderen over zichzelf, hun liefdes en de lessen van het leven. Eén van hen is ANBO-vrijwilliger Elias Niehot (84) uit Roosendaal.

Elias Niehot is al 24 jaar lid en vrijwilliger van ANBO. Na al die jaren is hij een bekend gezicht bij ANBO; als Woonconsulent helpt hij mensen om fijn en veilig te wonen. In de rubriek Oud! in NRC vertelde hij over zijn leven. Hoe hij opgroeide met 15 broers en zussen opgroeide en hoe ze in de oorlog allemaal uit huis werden gehaald en overgebracht naar een opvoedingskamp voor gezinnen in Ede. Elias in NRC: “De armoe kleefde aan de stoep, we aten met z’n allen stamppot uit een ijzeren pan, voor borden was geen geld.”

‘Met mes en vork eten was uitsloverij’

"Ik ben op de mulo begonnen, maar moest op mijn vijftiende gaan werken om geld te verdienen. Gelukkig kon ik trambestuurder worden bij de HTM in Den Haag. Er zat al een broer van me en een paar neven. Ik was Niehot nummer 7. Ze wilden me op kantoor hebben, omdat ik meer bleek te kunnen. Maar ik zat graag op de tram. Lijn 6, dwars door de stad, later op lijn 8. Toen ze me bleven vragen voor de werknemersorganisatie, ben ik dat ernaast gaan doen. Eerst voor de NVV, later voor de FNV als regiobestuurder en vervolgens in het hoofdbestuur. Mensen doen een beroep op je, en ik help graag. Niet om er zelf beter van te worden, maar om anderen verder te brengen.”

Vrijwilligerswerk is mijn lust en leven

"Vrijwilligerswerk is mijn lust en mijn leven, naast mijn vrouw natuurlijk, we zijn 62 jaar getrouwd. De dag na mijn pensioen ben ik lid geworden van ouderenbond ANBO. Ik was voorzitter, secretaris, penningmeester. In feite deed ik hetzelfde wat ik dáárvoor betaald deed. Nu help ik ouderen met de belastingaangifte, als woonconsulent geef ik advies over veilig wonen en ik heb me aangemeld voor de vacature ‘adviseur veilig wonen’.

Ik was voorzitter van het buurthuis verderop en heb me ingespannen om in dit katholieke Roosendaal ten minste één openbare school te krijgen. Die intercom met camera beneden bij de deur van dit ouderencomplex? Daar ben ik drie jaar voor bezig geweest bij de huiseigenaar. Toen ik het voor mekaar had, ben ik direct uit de bewonerscommissie gestapt. Zo gaat het altijd bij mij. Doel bereikt, dan mogen anderen het weer overnemen.”

Klik hier voor het hele interview met Elias Niehot in NRC Oud!