Jaaroverzicht 2019

Tijd voor een terugblik

Het jaar zit er weer op. Tijd om even terug te kijken, want we hebben in 2019 veel voor u gedaan. Hieronder een aantal highlights.

Eerste kwartaal

In januari heeft ANBO samen met de minister van VWS Hugo de Jonge, zorgbestuurders en zorgmedewerkers de Zorgvlogstafette afgetrapt. Zorgmedewerkers laten door middel van vlogjes zien wat de mooie momenten in zorg zijn in een woonzorgcentrum of verpleeghuis. De onderliggende vraag was elke keer ‘wat doe jij om van een huis een thuis te maken voor de bewoners’. De kick off is gevolgd door vlogworkshops bij verschillende zorgorganisaties. De vlogjes worden gepost op een speciale Facebookpagina en geven inmiddels een leuk beeld van de alledaagse werkelijkheid van bewoners en zorg.

Aftrap vlogstafette met minister De Jonge

In februari kwamen we met de resultaten van het ANBO Woononderzoek, waar meer dan 5600 mensen aan deelnamen. Uit dat onderzoek bleek dat ouderen best bereid zijn om te verhuizen. En dat veel mensen het een serieuze optie vinden om gezamenlijk te wonen, ook met studenten. We kregen veel persaandacht voor dit onderzoek en dat gaf ons de kans om duidelijk te maken dat gemeenten nu echt aan de slag moeten met het ontwikkelen van nieuwe woonvormen voor ouderen. Want het tekort aan geschikte seniorenwoningen loopt steeds verder op.

In februari werd bekend dat er vanaf april 2019 tien pilots logeerzorg van start zouden gaan. ANBO heeft zich enorm ingezet voor deze vorm van zorg, waarbij ouderen tijdelijk in een zorginstelling kunnen logeren zodat de mantelzorger even worden ontlast. Oudere mensen konden al tijdelijk even elders wonen, bijvoorbeeld in een zorgpension. Maar er is ook behoefte aan structureel één of twee nachten niet thuis verblijven. Zo krijgt de mantelzorger wat lucht en komt de cliënt ook even in een andere omgeving. Dat is voor beiden partijen goed en draagt er aan bij dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

In maart publiceerden we – samen met Reuma Nederland - de resultaten van het onderzoek naar verpakkingen. En wat bleek? Verpakkingen zijn nog steeds gebruiksonvriendelijk. Van de 10.000 respondenten gaf maar liefst 98 procent aan dat ze moeite heeft om verpakkingen te openen en 55 procent is zelfs wel eens gewond geraakt toen zij noodgedwongen een verpakking openden met een hulpmiddel dat daar niet voor bedoeld was. Dat kan natuurlijk niet! Daarom zijn we in gesprek met levensmiddelenfabrikanten en verpakkingsproducenten om hopelijk samen tot oplossingen te komen.

Tweede kwartaal

ANBO deed samen met andere partijen, waaronder Google, in april een proef waarbij een aantal ANBO-leden een paar weken een Google Home-speaker in huis kregen en ‘m gingen uitproberen. Op die manier wilden we kijken hoe een oudere doelgroep kan profiteren van spraakgestuurde technologie. Een journalist van het AD vond het zo leuk - net als de ouderen die meededen! - dat ze er een artikel over schreven.

ANBO-lid probeert Google Home uit

In april organiseerden we voor het tweede jaar de Veiligheids10Daagse. Samen met partners als Brandweer Nederland, Google, de Politie, Samsung, Sanoma en een aantal banken organiseerden we 10 bijeenkomsten in het land. Ruim 1000 mensen deden mee aan workshops om hun huis beter te beveiligen en om babbeltrucs, phishing en andere vormen van online oplichting te voorkomen. Een groot succes dus dat in april 2020 een vervolg krijgt!

Klik hier voor het dossier Veiligheids10daagse

Veiligheids10daagse met Liane den Haan en Ferdinand Grapperhaus

In mei maakten we ons hard voor al die ouderen die hun rijbewijs moesten verlengen en daarbij aanliepen tegen lange wachttijden bij het CBR. Die wachttijden waren zo lang dat mensen nog geen uitsluitsel hadden over de verlenging van hun rijbewijs, terwijl hun oude rijbewijs al was verlopen. Om dat snel op te lossen, stuurden we in maart een brief naar de Tweede Kamer en maakten we in mei afspraken met het CBR. Mensen die echt in de problemen kwamen, konden zich bij ons melden en werden met voorrang behandeld door het CBR. Op die manier hielpen we het afgelopen jaar al ruim 1000 mensen.

Op het gebied van wonen deden we in mei een oproep bij EenVandaag (met meer dan een miljoen kijkers het best bekeken actualiteitenprogramma van Nederland), dat de overheid en gemeenten moeten zorgen voor voldoende geschikte woningen voor ouderen. Het is belangrijk dat ze beter anticiperen op de demografische ontwikkelingen in het land.

In mei kwamen we samen met FNV en CNV op het Malieveld in Den Haag in actie voor een goed pensioen. En in juni haalden we alle landelijke nieuwszenders en kranten met onze snelle reactie en onze achterban-raadpleging rond het pensioenakkoord. Uit die peiling bleek dat tweederde van de ouderen voorstander was van het principeakkoord voor de pensioenen. 70 procent van de ouderen vond het goed dat de AOW-leeftijd minder snel gaat stijgen en 67 procent was positief over de maatregelen voor zware beroepen.

Pensioenactie op het Malieveld

In juni hebben we ons opnieuw verzet tegen het voornemen van VWS-minister Hugo de Jonge dat gemeenten op basis van het begrip ‘schoon huis’ als resultaat een indicatie kunnen afgeven voor huishoudelijke hulp. In de praktijk leidt dit tot veel onduidelijkheid. Mensen weten niet op hoeveel uur huishoudelijke ondersteuning zij kunnen en mogen rekenen. ANBO vindt dat dat echt anders moet en blijft daarop hameren bij de politiek.

Derde kwartaal

In juli hebben we een persbericht naar alle huis-aan-huis-bladen gestuurd over onze veiligheidsactie: we riepen mensen op om zich te melden en een training te volgen als veiligheidsconsulent zodat ze onze leden konden adviseren over het verbeteren van hun online en offline veiligheid. En dat werkte goed: in totaal konden we 100 vrijwilligers opleiden!

In augustus maakten we met De Telegraaf een groot artikel met de titel ‘Bejaarden bestaan niet’. We voerden een aantal leuke debatten over goed ouder worden op het Democratiefestival in Nijmegen en Elias Niehot, ambassadeur en vrijwilliger van ANBO werd geïnterviewd door NRC in de rubriek OUD.

In september maakten we bekend dat mensen zich bij ANBO kunnen aanmelden voor een veiligheidscheck. Eén van de 100 opgeleide veiligheidsconsulenten (zie juni) komt bij zo’n veiligheidscheck bij iemand thuis en geeft een advies op maat over de veiligheid in en om uw woning. De NOS besteedde er op radio en tv aandacht aan en dit nieuws werd door regionale omroepen en door de regionale kranten overgenomen.

In september waren we te zien bij RTL Z en stonden we in NRC met ons standpunt en onze tips over het verzilveren van overwaarde op een woning.

Vierde kwartaal

Oktober stond in het teken van de mogelijke kortingen op de pensioenen. We vroegen onze leden of ze onze actie ‘Stop de Kortingen’ steunden en daar werd massaal op gereageerd. Naast gesprekken met minister Koolmees gingen we daarom ook aan de slag om – samen met andere ouderenorganisaties – hardere acties voor te bereiden. Mochten de uitkomsten van de gesprekken met de minister dan tegenvallen, dan konden we snel schakelen. Dat was uiteindelijk niet nodig, de kortingen zijn, in ieder geval voor een jaar, van de baan.

In november publiceerden we het woonopgave-onderzoek dat we samen met ActiZ hebben gedaan. Met dit onderzoek werd voor het eerst duidelijk wat de financiële impact van vergrijzing is voor het woningbeleid van gemeenten. Iets wat veel gemeenten zelf niet in beeld hebben. Uit het onderzoek bleek dat de kosten van aanpassingen aan woningen, zodat mensen er goed oud kunnen worden, voor heel Nederland worden geraamd op 13 miljard euro. Daarom pleiten ANBO en ActiZ ervoor om met spoed nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen te ontwikkelen. Het AD en alle regionale kranten schreven over ons onderzoek en we werden door veel gemeenten benaderd die hierover met ons in gesprek willen. Wordt vervolgd!

In december deden bijna 10.000 mensen mee aan onze enquête en daarvan gaf 10 procent aan dat zij niet internetbankieren, terwijl ze wel over een computer beschikken. Bijna de helft doet dat niet omdat men internetbankieren niet veilig vindt. Tweederde van de respondenten betaalt in een winkel of supermarkt afwisselend contant of met de bankpas, ruim 11 procent rekent altijd contant af.

We helpen deze maand duizenden leden met advies over hun zorgverzekering. Dat doen we via ons ANBO Zorgcollectief. Kijk voor meer informatie op ANBO.nl/zorg.  

2019