Als ik mijn woning wil laten aanpassen, wordt dit dan vergoed?

Als uw woning aangepast moet worden, omdat u chronisch ziek bent of een handicap of beperking heeft, dan kunt u proberen om uw eigen woning aan te laten passen. Voor een financiële bijdrage kunt u bij de gemeente terecht, want woningaanpassing valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Alternatief is dat u de aanpassing zelf financiert.

De gemeente heeft een hele lijst voorwaarden waar u aan moet voldoen, dit verschilt per gemeente. De gemeente zegt de goedkoopst adequate oplossing te bieden. Dit zou dus ook een al aangepaste woning kunnen zijn.

Met betrekking tot woningaanpassingen zijn de meeste gemeenten heel terughoudend geworden: zelf regelen, zelf betalen of verhuizen. ANBO helpt mensen die tussen wal en schip raken met het in 2015 gestarte Hulpfonds Woningaanpassingen. Meer informatie vindt u op www.anbo.nl/hulpfonds.

Het is mogelijk dat als u wel een woningaanpassing krijgt, u een eigen bijdrage moet betalen. Voor meer informatie over woningaanpassingen kunt u kijken op de website van Per Saldo en contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente. Meer over woningaanpassingen voor senioren leest u op de website van de rijksoverheid

Als u een voorziening van de gemeente krijgt (zoals woningaanpassing, scootmobiel of huishoudelijke hulp) vraag dan vooraf hoe hoog de eigen bijdrage voor u uitvalt. Het kan mogelijk goedkoper voor u zijn om de voorziening zelf te regelen en te betalen.

Tipgids Woningaanpassingen

Denkt u er wel eens over na waar u over vijf of tien jaar woont? In de Tipgids Woningaanpassingen vindt u een overzicht van allerlei aanpassingen. Ook gaan we in op de mogelijkheden die er zijn om deze woningaanpassingen te financieren. Het biedt u hopelijk inspiratie, geruststelling of stof tot nadenken.

Klik hieronder op de oranje knop downloaden en vul uw gegevens in. U ontvangt de tipgids binnen enkele minuten in uw mailbox. Bent u lid van ANBO? Dan kunt u ook direct de tipgids downloaden. Hiervoor dient u  wel ingelogd te zijn bij Mijn ANBO. Log hier in bij Mijn ANBO

Tipgids Woningaanpassingen
Tipgids Woningaanpassingen
Downloaden

ANBO Advies

  • Persoonlijk advies
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Snel antwoord op uw vraag
  • Het ANBO Adviesteam is er voor u
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
  • ANBO leden waarderen ons advies met een 8,5
  • Exclusief en gratis voor leden

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden